Review RadExpand 5, een praktische en stoere e-vouwfiets (het kan écht!)

by Petrick de Koning

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik ben geen fan van vouwfietsen. In een volle trein heb ik mijn schenen er al iets te vaak aan gestoten. Door het robuuste design is dat risico bij de nieuwe elektrische vouwfiets van het Amerikaanse Rad Power Bikes gelukkig minimaal. Dat is voor mij een absoluut pluspunt van de RadExpand 5 – en zeker niet het enige.

Het stoere ontwerp van deze vouwfiets kun je niet missen. Je ziet ook meteen dat het geen lichtgewicht is. Het stevige basic frame en de dikke 4 inch banden geven dit model een uiterlijk dat aardig in de buurt komt van een fatbike. Die kenmerken vertalen zich direct naar de wegligging, die is ronduit goed. Dat geldt ook voor het zitcomfort. Stuur en zadel zijn makkelijk verstelbaar, waardoor je goed rechtop kunt zitten. In die houding is geen probleem om wat langere afstanden af te leggen. Afhankelijk van hoeveel ondersteuning je wilt – inclusief kickstarter –  kun je tussen de 40 en 70 km afleggen op een accu. Als je niet te enthousiast doorschakelt, is dat ook prima te halen.

Kickstarter = killer app

De kickstarter is voor mij de killer app op deze fiets. Als je geen zin hebt om flink aan te zetten bij het stoplicht – wat eigenlijk niet eens nodig is – geef je een klein beetje gas met de kickstarter en weg ben je. Eenmaal op gang neem je de aandrijving weer over met spierkracht. De versnellingen doen de rest tot je zo’n 25 km rijdt. Dan krijg je te maken met de begrenzer. Het is even zoeken naar die ideale snelheid, maar als je die eenmaal hebt, houd niet je meer tegen.

Lees ook:  Een SUV moeilijk te besturen? Met deze tips ben jij koning achter het stuur

Praktische bediening

De bediening van de RadExpand 5 is, zoals je kan verwachten van het design; lekker basis en heel praktisch. Met een paar eenvoudige knopjes op je stuur bedien je licht en versnellingen. Er is zelfs loopondersteuning als je ‘m even wilt verplaatsen. De e-bike is niet uitgerust met een kilometerteller, dus je rijdt gewoon op gevoel. Wel zo relaxed. Mensen die wel willen hoe hard of zacht ze gaan, kunnen hiervoor een smartphonehouder bestellen. Dan kun je alles statistieken op de voet volgen.

Een compact pakket

Hoewel het niet eens enorm opvalt door het evenwichtige ontwerp is de RadExpand 5 dus een vouwfiets. Ook daarin voldoet dit model 100% aan de verwachtingen. Je klapt het stuur eenvoudig weg en vouwt het frame dan tot een compact pakket. In deze vorm past de fiets perfect in de achterbak van een auto. Door het gewicht van zo’n 20 kg moet je wel even goed door de knieën om deze fiets te tillen. Er echt het OV mee in is dus – gelukkig voor mij – niet per se ideaal. Maar voor mensen die met een camper op pad gaan of voor een sterke forens is het een praktische tweewieler.

Ook als je ‘m niet inklapt is de RadExpand 5 een prima e-bike voor in de stad of daarbuiten. Je trapt comfortabel je kilometers weg en eenmaal aangekomen op je bestemming, berg je ‘m als een handzaam pakket op. Niet vergeten de batterij weer op te laden!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy