Een langeafstandsrelatie, hoe doe je dat?

Een langeafstandsrelatie, hoe doe je dat?

Een relatie met iemand die kilometers bij je vandaan woont of werkt is voor niemand makkelijk. Maar is uit het oog ook uit het hart? Dat hóéft een langeafstandsrelatie in ieder geval niet te zijn. Met deze tips kom je er als koppel, ook op een lange afstand, samen doorheen.

Communicatie is alles

Het is een inkoppertje, maar communicatie is bij langeafstandsrelaties écht alles. Koppels die kilometers van elkaar verwijderd zijn weten dit wel, maar vergeten toch vaak wat er in de praktijk allemaal bij komt kijken. Allereerst is het goed om bepaalde verwachtingen met elkaar te bespreken. Willen jullie élke dag contact houden? Eens in de week? En op welk medium werkt het voor jullie het beste? Zo is het voor de één veel fijner om regelmatig en kort te appen, terwijl de ander liever aan lange videobelsessies doet. En niet te vergeten: zodra er conflict is – grote kans dat het er gaat komen – dan moet ook dát besproken. Onthoud wel dat er online veel makkelijker miscommunicatie ontstaat. Dus elkaar zien en horen, is het minste wat je dan kan doen.

Plan dates én saaie dingen

Als je elkaar niet in levende lijven kan zien, zou je denken dat daten onmogelijk wordt. Het wordt anders, dat zeker, maar jullie kunnen wél nog gewoon leuke dingen met elkaar doen. Denk aan ‘uiteten gaan’ door voor elkaar als verrassing eten te bestellen en te videobellen. Of misschien gaan jullie ‘samen’ in bad? En anders kijken jullie tegelijkertijd op afstand dezelfde film. Je moet misschien wat creatiever zijn, maar het is de moeite waard. Maar maak de drempel niet te hoog. Belangrijk is namelijk ook dat jullie samen juist saaie dingen kunnen doen. Bellen terwijl je de was opvouwt, aan het bankhangen bent of juist in de keuken staat: het maakt de saaie klusjes gezellig en je creëert meer momenten waarop je elkaar even kunt ‘zien’.

Lees ook:  Bingewatch alarm: The Tunnel seizoen 3 is live!

Ken jullie love language(s)

Teruggrijpend op het belang van communicatie zijn ‘love languages’ de manieren waarop je jouw liefde (het liefst) uit en ontvangt. Vaak heb je er 1 à 2 die je het meeste gebruikt. Zo heb je woorden van bevestiging (zoals complimenten en bemoedigende woorden), samen tijd doorbrengen (ook wel ‘quality time’), cadeaus (en dit gaat vaak níét om de waarde of het bedrag), lichamelijke aanraking (van kusjes en knuffels tot seks) en tot slot hulpvaardigheid (een ontbijtje op bed tot het doen van boodschappen). Wordt bewust wat jij prettig vindt en hoe je partner het liefst liefde ontvangt. Dit maakt jullie communicatie niet alleen sterker, maar ook stukken specialer.

Illustratie header via iStock, credits: Lucemade

0 comments on “Een langeafstandsrelatie, hoe doe je dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *