Het Nederlandse fietsbedrijf Roetz (bekend van hun toffe retro design bikes), we tipten ze al eens eerder, is een bedrijf dat niet stil zit. Zo introduceerde ze vorige week haar nieuwste e-bike innovatie: Roetz Life. Een e-bike op basis van een modulair en aanpasbaar ontwerp. En belangrijk.. ook nog eens hartstikke duurzaam!
Steeds meer e-waste
De e-bike rukt op onder alle groepen van de samenleving. Dat kan je niet zijn ontgaan. Van tieners, jonge professionals, jonge ouders en bezorgers tot aan lange afstandsfietsers en 50-plussers. Nice to know: in 2021 was voor het eerst meer dan de helft van de in Nederland verkochte fietsen elektrisch. En dat is aan de ene kant super mooi. Want er wordt minder snel de auto gepakt om van A naar B te komen. Maar in tegenstelling tot zijn analoge broertje draagt de e-bike sterk bij aan één van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld: die van elektronisch afval of ‘e-waste’. Ter voorbeeld; E-bikes van tien jaar geleden zien we nu al niet meer in het straatbeeld. Een versleten accu is voor mensen vaak een moment om de fiets af te danken.
Toekomstbestendige e-bike
Nu we niet meer om de e-bike heen kunnen, voelde Roetz zich genoodzaakt met een duurzaam alternatief te komen. De designers, monteurs en technici van Roetz zijn zodoende drie jaar lang bezig geweest met het ontwerpen van een toekomstbestendige e-bike. Een e-bike die compleet opnieuw is vormgegeven, waarvan de fiets is opgebouwd uit losse modules die hierdoor gemakkelijk vervangen of gerepareerd kunnen worden. Ook als er ondertussen nieuwe innovaties, zoals een duurzamere batterij, op de markt komen. Op die manier creeer je een fiets die een leven lang meegaat in plaats van onnodig vroeg wordt afgedankt. Naast de opties voor wel of geen kinderzitje of bagagedrager, zijn er in de nabije toekomst ook mogelijkheden om de fiets uit te bouwen tot bijvoorbeeld een bakfiets of een speed pedelec.
Verantwoordelijkheid nemen
Circulariteit is een essentieel onderdeel van Roetz’s bedrijfs-DNA. Zorgvuldig omgaan met mensen en materiaal staat voor het bedrijf centraal. Alle fietsen worden in hun eigen sociale fabriek in Amsterdam, de Fair Factory, gebouwd. Ook bevat de nieuwe Roetz Life een monitoringssysteem dat vroegtijdig reparatie behoeften signaleer. En daarover proactief een bericht stuurt naar de gebruiker om zo de levenscyclus van de materialen te verlengen. Kapotte onderdelen worden door een monteur aan huis gerepareerd of vervangen en gaan indien nodig mee terug naar de Fair Factory om klaargestoomd te worden voor een volgend leven. Zo biedt het fietsenmerk diegenen die een snelle, maar zorgeloze fietservaring zoeken een duurzame optie die de planeet zo min mogelijk belast.
Een Roetz Life membership is nu beschikbaar met een introductieprijs vanaf 86 euro incl BTW per maand. Ook is de e-bike te koop vanaf 3375,- euro incl BTW, waarbij Roetz een terugkoop garantie biedt om te zorgen dat de materialen cyclus gesloten blijft. De eerste Roetz Life e-bikes zijn vanaf nu te pre-orderen via www.roetz.life.