5 x hier moet je op letten bij het kopen van een laptop als student of voor je schoolgaande (puber)kind

by Redactie

Die mooie zomer is inmiddels alweer voorbij en het nieuwe schooljaar is al een paar weken onderweg. Heb je kids die (voor het eerst) naar de middelbare school gaan of misschien ga je wel net op kamers voor een studie in een nieuwe stad; dan is de fase aangebroken van de aanschaf van een laptop. Maar wat is nou een juiste keuze voor je (puber)kind of een student? Wij zetten 5 tips op een rij waar je op kunt letten bij de aankoop van je nieuwe digitale vriend.

1. Goeie accu

Op school of in de collegezaal vind je niet altijd een plek om je laptop tijdens de les aan de lader te leggen. Dan is een laptop met een accu die minimaal de hele dag meegaat wel zo handig. Met een Chromebook weet je dat een laptop hebt die minimaal 12 uur meegaat. Let wel, kijk je ondertussen YouTube filmpjes dan is je accuduur iets korter, namelijk 9 uur. Lees je veel wetenschappelijke artikelen of ben je aan het Googlen voor een verslag dan kan je op zo’n 13 uur rekenen. Houd wel rekening met een goede digitale balans, dankzij de functies voor digitaal welzijn zoals ‘niet storen’ en ‘nachtverlichting’ houd je een gezonde relatie met je nieuwe aanwinst.

2. Het formaat

De meeste studies en scholen hebben een aparte pagina waarop staat aan welke vereisten een laptop moet doen. Of ze bieden er zelfs geschikte laptops aan. Zo adviseert De Universiteit van Amsterdam een scherm van minimaal 11 inch terwijl de TU Delft voor sommige studies minimaal 15 inch toelaat. Houd dus goed de vereisten passend bij jouw studierichting aan.

Lees ook:  Knus en kleinschalig: 5 campings in Europa die je niet over het hoofd mag zien!

3. Beveiliging

Zeker als je vaak met verschillende wifi-netwerken verbonden bent is de veiligheid van je laptop extra belangrijk. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Zorg er daarom voor dat je een laptop kiest met een goed beveiligingssysteem. Wat dingen waar je extra op kunt letten; versleutel de data op je laptop, reboot automatisch, pas sandboxing toe en installeer updates automatisch. Zo weet je zeker dat je niet gehackt wordt en er iemand straks met jouw bachelor thesis vandoor.

4. Juiste software

Vraag aan je studiebegeleider welke programma’s je allemaal nodig hebt voor je opleiding. Dat is belangrijk bij het kiezen van de juiste laptop. Ga je bijvoorbeeld veel gebruik maken van Photoshop of juist van statistieksoftware als SPSS? Office-producten zoals Word, Excel en Powerpoint zijn altijd aan te raden en staan standaard op een Chromebook. Ga je met de trein naar school en heb je even geen toegang tot het internet? Download bijvoorbeeld het Word-bestand vooraf op je Chromebook en schakel offline toegang in voor documenten, presentaties en e-mails en je kan ze later in no time offline bekijken. Ook werk je met een Chromebook eenvoudig samen met klasgenoten in een document of met je andere devices.

5 x hier moet je op letten bij het kopen van een laptop als student of voor je schoolgaande (puber)kind

5. Snelle computer

Niets zo vervelend als een laptop die eindeloos blijft hangen op het blauwe scherm of pas is opgestart als je les al dik een kwartier is begonnen. Zorg dus voor een laptop met een snelle processor die binnen enkele seconden is opgestart. Laptops worden overigens vaak trager over tijd en dat is dan ook de reden dat je je laptop continu moet blijven updaten. Bij een Chromebook gebeuren die updates op de achtergrond zonder dat je daar iets voor hoeft te doen of je daar iets van merkt.

Lees ook:  Apple’s kleinste tablet: de nieuwe iPad Mini komt met allerlei specs en upgrades

Foto header via iStock, credits: jacoblund

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy