Dit is de schattigste en duurzame stadsauto: Fiat 500E

Dit is de schattigste en duurzame stadsauto: Fiat 500E

Vanaf nu zijn alle Fiat 500’tjes elektrisch. Dat is dus duurzaam rijden tegen een schappelijke prijs. Deze 500E is sweet, ondeugend en o zo klaar voor de toekomst. Met geloken oogjes als koplampen, voldoende actieradius en retesnel, is deze Italiaanse wat ons betreft de stadsauto van het jaar. Wij gingen haar testen, deze la prima donna Fiat 500E 3 + 1.

Voorkant Fiat

Remmen met een buikgevoel

Het eerst wat me opvalt is dat de Fiat 500E volwassen is geworden. Deze versie is wat groter dan de voorganger. Het extra zijdeurtje waar de 3 + 1 voor staat, past dan ook goed. Ik heb veel bekijks en dat komt voornamelijk door de kleur: rose gold. Maar eerst even wat feiten. De versie die ik rijd heeft 42 kWh die stroom levert aan een 118pk sterke elektromotor en met een bereik van zo’n 260 km (het is rond de 22 graden). Ruim voldoende dus, voor een stadsauto. Ze is snel, ligt lekker op de weg en is voorzien van de nieuwste technologieën. Daarnaast kun je haar supersnel opladen: binnen 5 minuten kun je alweer 50 kilometer rijden.

Kies je voor de ‘range mode’ hoef je zelf niet of nauwelijks meer op het rempedaal te trappen. Dit is het zogenaamde ADAS-systeem. Wat inhoudt dat je bij het loslaten van het gaspedaal, die dan fungeert als dynamo, stroom terugwint. Let op: de auto remt in die modus strak en heel erg direct. Ik persoonlijk vind dit niet fijn omdat je binnen no-time stilstaan, ik voel het zelfs in mijn buik, Plus ik heb geen controle op het remgedrag. Je achterliggers, merk ik, zijn ook niet zo gewend aan het abrupt remmen. Het voordeel is dan wel dat je te allen tijde stroom terugwint het moment dat je remt wat in de stad natuurlijk regelmatig gebeurt. Hoe meer de auto inhoudt, hoe meer stroom er terugkomt.

Lees ook:  3 x zo zorg je voor rust op je werkplek én in je hoofd

Buitenkant Fiat Rotterdam als achtergrond

Daarnaast is deze prima donna uitgerust met onder andere een lane assistent die je met een geluidje en een schattig rukje aan het stuur waarschuwt dat je buiten je baan gaat. Dit kan ik met een druk op de knop op de richtingaanwijzer uitzetten. Er zitten nog meer geluidjes en waarschuwingen in voor de veiligheid die ik wel fijn vind. Zo word ik gewaarschuwd als er plotseling een fietser de weg op schiet en voor flitsers. Handig, want je rijdt snel te hard met deze snelheidsduivel.

Oogstrelend van binnen en buiten

Ook van binnen is ‘ie oogstrelend met z’n crèmeleren bekleding met dubbele stiksels en het Fiat-logo. De stoelen zitten overigens prima en ik ben ruim 1.80 meter. De glanzende zwart/chromen afwerking geven het interieur een extra luxe uitstraling. Dat deze Fiat iets ruimer is, wordt nog eens benadrukt door het middenconsole dat niet helemaal doorloopt tot onder het dashboard. Het stopt bij de voorstoelen. Het JBL-premium audiosysteem, Apple Carplay/Android streaming en een full-led ‘infinity’-verlichting, dragen bij een uiterst volwassen look & feel. Op het heldere touchscreen dat makkelijk te bedienen is, kun je alle technische snufjes zoals de waarschuwingen et cetera, uitzetten. Als je de auto aanzet, zul je dit wel weer opnieuw moeten doen, want alles wordt dan weer automatisch ingeschakeld.

Interieur Fiat 500E Interieur Fiat 500E

Deze Italiaanse beauty is vanaf €26.650 te koop. Wil je ‘m liever leasen? Kan ook, vanaf €326 lease je ‘m operational bij Fiat.

0 comments on “Dit is de schattigste en duurzame stadsauto: Fiat 500E

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *