De Mazda CX-5 heeft alles in huis voor de ideale roadtrip Portugal

De Mazda CX-5 heeft alles in huis voor de ideale roadtrip Portugal

Waar gaan we heen deze zomer? Het feit dat we moeten plannen met twee studenten, maakt de discussie niet makkelijker. Een Europese roadtrip is de laatste jaren favoriet. Dit geeft de flexibiliteit om iemand aan of af te laten haken. Niet alleen de planning is een uitdaging, ook de interesses liggen best uit elkaar. Dit jaar was het plan een mooie mix van stad, strand en bergen in Portugal. Over één ding is iedereen het – na een maand en dik 5.000 km – gelukkig wel unaniem eens: de Mazda CX-5 is de ideale roadtrip auto als je afzakt naar Portugal.

De Mazda CX-5 heeft alles in huis voor de ideale roadtrip Portugal

5.000 km! Inderdaad. In onze eigen auto (2004) zou het geen feest zijn. Zeker omdat je er niet aan ontkomt om kilometers te vreten. De Mazda CX-5 Skyactiv-G 194 pk AWD Luxury waar we mee op pad gingen, biedt chauffeur en passagiers niet alleen riante beweegruimte. Het comfort is uitmuntend. Zeker met hoge temperaturen is een krachtige airco een must. En hoewel de stoelkoeling pure luxe is, is het echt super om niet continu tegen het leer geplakt te zitten.

Sturen als een vorst

Het rijcomfort is subliem. Achter het stuur zit je als een vorst. Bovendien heb je in de overzichtelijke cockpit goed zicht op alles wat je nodig hebt. Zowel vanaf het stuur als op de ruime display rechts kun je alle functies eenvoudig aansturen. Rijden met een zestrapsautomaat is een feest. Bovendien zorgen rijhulpsystemen dat je veilig in je baan blijft en dat er altijd voldoende afstand tot de voorligger is. Ook de dodehoekmelding is prettig. Je krijgt deze melding op je dashboard, op de HUD en in je zijspiegels. Safety first, want in de CX5 kijk je altijd goed geïnformeerd vooruit.

Lees ook:  Verre reis gepland? Zo krijg je je vaccinaties vergoed

Mazda

Relaxen in de file

Zelfs filerijden is relaxed in deze Mazda. Naast de adaptive cruise control is er nu ook traffic jam assist. Deze functie zorgt dat de auto in een file autonoom rijdt. De afstand tot de voorligger wordt gemonitord en als er weer beweging komt, pakt het systeem dit ook op. Veiligheid is sowieso belangrijk voor Mazda. Ook als dat betekent dat het infotainmentscherm geen touchfunctie heeft. Dat verwacht je eigenlijk wel, maar de afwezigheid is best logisch. De afleiding die dit kan opleveren, is reden genoeg om te kiezen voor een ‘eenvoudige’ draaiknop in de middenconsole. Dat werkt echt prima. Alleen voor je navigatie ben je wel even bezig om een bestemming in te voeren. Voordeel is dat je met Apple Carplay of Android Auto altijd ook je eigen navigatie hebt.

Snorkels en bergschoenen onder de laadvloer

Naast beenruimte speelt ook bagageruimte een hoofdrol als je een maand op pad gaat. Dat beseft Mazda ook. Je creëert makkelijk je ideale kofferbak omdat de laadvloer meerdere hoogtes biedt. In ons geval konden we mooi de snorkels, zwemvliezen en wandelschoenen onder de vloer opbergen en bleef er nog genoeg ruimte voor de duffels en andere bagage over. En dit alles zonder dat het zicht door de achteruit verdween. Wel zo prettig (en veilig).

Portugees dorpje op de achtergrond Inparkeren maar

Makkelijk manoeuvreren

En hoe zet het dan met de power? Niet onbelangrijk omdat we naast snelweg ook de bergen in gingen. De CX-5 Skyactiv-G 194 pk AWD Luxury waarmee we op pad gingen, past zich onder alle omstandigheden naadloos aan. Schakelen gaat zeer soepel en als er na een haarspeldbocht opeens een zeer steile weg opduikt, anticipeert de motor direct. De vierwielaandrijving zorgt dan voor de ideale wegligging en verdeling van het vermogen. Op die manier kom je overal soepel op en doorheen. Dorpen en steden zorgen soms voor eigen uitdagingen met een SUV. Nauwe steegjes en hele krappe parkeerplaatsen zijn de eerste keer spannend. Maar je merkt al snel dat de camera’s en sensoren je helpen om veilig in een krappe parkeergarage te manouveren.

Lees ook:  5 x de fijnste films voor herfstachtige avonden

Focus op comfort, kracht en veiligheid

Het gaat veel te ver om alle functies en systemen van de Mazda CX-5 te bespreken. Het zijn er gewoonweg te veel. Na een avontuurlijke roadtrip van een maand weten we in ieder geval zeker dat alles – vaak op de achtergrond –  prima werkt. Wat er écht uitspringt, zijn het comfort, de kracht en de veiligheid. Dit is precies wat de CX-5 voor ons tot de ideale – vakantie en/of roadtrip – auto maakt!

De Mazda CX-5 heeft alles in huis voor de ideale roadtrip Portugal Overal mooie vergezichten Heerlijk sturen

0 comments on “De Mazda CX-5 heeft alles in huis voor de ideale roadtrip Portugal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *