Zo bereid je een lange autorit met de kids op de achterbank voor

Zo bereid je een lange autorit met de kids op de achterbank voor

Van honderden keren ‘ik heb een potje met véééhééét’ op de achterbank tot het eindeloze gezanik of we er al zijn: kinderen op de achterbank kunnen tijdens een lange autorit de vakantie(voor)pret flink bederven. Maar dat hóéft niet. Hoe zorg je er voor dat iedereen tevreden is tijdens de reis? Met deze tips ben je op alles voorbereid.

Vertrek op het juiste moment

Als je denkt dat een kind dat maar niet wil slapen tijdens de reis al lastig is, probeer dan eens uren achter het stuur te zitten met een chagrijnige dreumes die een enorm slaapgebrek heeft. Zeker bij jonge kinderen is het een slecht idee om van de normale slaaptijden af te wijken (lees: vertrek dus niet midden in de nacht). Vertrek eerder wat vroeger, dan is het aan de ene kant nog rustig op de weg en je hebt de meevaller dat het (nog) niet heel heet is.

Verdeel de verantwoordelijkheid

Tsja, de verveling slaat toe, en wat dan? Maak je kinderen onderdeel van de reis door ze verantwoordelijkheden te geven. Waarschijnlijk moet je een kleuter van zes niet vragen om de GPS nauwlettend in de gaten te houden. Maar je kan wel vragen of de kids kunnen helpen met het uitdelen van de meegebrachte lunchpakketjes en het lezen van verkeersborden. Wissel deze taken onderling af om ruzies en jaloezie te voorkomen.

Neem een persoonlijke goodie bag mee

Pakjes sap, favoriete speeltjes en vermaak zoals nieuwe kleurboeken of puzzels om op te lossen: stop alle benodigdheden voor plezier in een goodie bag en hang deze achter het hoofd van de stoelen voorin. Nog beter is het als je de kids zélf wat van hun lievelings spulletjes erin laten stoppen (in lijn met de vorige tip). Zo kunnen ze er altijd bij en hoeven ze jou niet continu lastig te vallen.

Lees ook:  Glampen met je kids in de Loire

Laat iedereen weten waar ze aan toe zijn

De tijdsbeleving van kinderen is toch echt anders dan die van volwassenen. De kleintjes zijn veel meer gericht op het hier en nu – elke prikkel is iets nieuws. Daarom voelt voor hen lang niets doen, zoals stilzitten in een auto zonder echte activiteit, ook als een eindeloze bezigheid. Vertel ze dus altijd precies wat er gaat gebeuren en hoelang dat duurt. En het handigste is wel om zo om de twee à drie uur een (korte) pauze in te lassen. Al is het maar voor het strekken van de benen of een potje voetbal.

Foto header via iStock, credits: gpointstudio

0 comments on “Zo bereid je een lange autorit met de kids op de achterbank voor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *