Hoe begin je jouw eigen moestuin?

by Emma

Een moestuin beginnen is voor velen een uitdaging. Áls je al een fijn plekje hebt met zon, of het nu een balkon is of een tuin, dan is het nog een flinke klus om te leren hoe je je eigen groenten en fruit verbouwt. Is het veel werk om een moestuin te beginnen en onderhouden? Aan de ene kant wel, aan de andere kant valt het wel weer mee. Maar wat verse sla, zoete aardbeien of frisse tomaatjes, wie wil dat nou niet? Met deze tips kom je al een heel eind.

Kies een plek voor je plantjes

Waar moet de moestuin komen te staan? Handig om te weten is dat groenten gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur per dag zon nodig hebben. In een tuin moet je bedenken hoeveel ruimte je vrij wil maken. Aan één vierkante meter heb je al genoeg. En wie minder ruimte tot zijn beschikking heeft, kan zelf aan de slag gaan en stapelbare moestuinbakken maken. Zorg er ook voor dat de grond onkruidvrij is, goed water doorlaat en vruchtbaar is – desnoods door middel van wat organische mest of compost.

Dan de vraag: wat ga je planten?

Zeker voor amateurs is het belangrijk om het overzicht te bewaren en klein te beginnen. Om het jezelf niet te moeilijk te maken ga je voor courgettes, wortelen, lente-uitjes, radijsjes, erwtjes, sla, snijbiet, bonen of peultjes. Met meer ervaring kan je overstappen op bloemkool, tomaten en bijvoorbeeld paprika.

Wat te doen met onkruid?

Hoe netjes het ook houdt, je ontkomt niet aan onkruid. Van al het werk dat je in jouw moestuin steekt, zal je hieraan de meeste tijd besteden. En daar heb je een schoffel of hak voor nodig. Tip: wiedt het onkruid tussen de rijen door op een zonnige dag als de grond droog is, en in de rij als de grond nat is. Dan verdroogt het onkruid namelijk direct in het eerste geval, en in het tweede geval kan je planten die je per ongeluk lostrekt weer goed in de aarde laten wortelen.

Lees ook:  Review: De vernieuwde Citroën C3 Aircross PureTech 130 is praktisch ingericht en biedt al het comfort dat je nodig hebt

Ga voor een mix

Het is zonde om te veel van één soort in je moestuin neer te zetten. Juist een variatie van bloemen, groenten en zaden verkleint de kans op vervelende plagen insecten en ziekten – want zo springen ze gemakkelijk over van plant tot plant. Bovendien springt je moestuin door de verschillende bladeren en kleuren veel meer in het oog. Toch last van vervelende beestjes of parasieten? Maak dan je eigen knoflookspray of plant preventief wat oregano tussen je groenten – dat houdt de akeligheden uit de buurt.

Foto header via iStock, credits: a-lesa

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy