6 redenen waarom jullie een uitje naar het historische Vaticaanstad op de gezamenlijke bucketlist moet

by Emma

Dit minilandje mag dan wel erg mini zijn, toch voelt Vaticaanstad meer als een enorm museum. En dat komt door het grote aanbod van benoemingswaardige monumenten, culturele uitjes en bijzondere geschiedenis. Gelegen in het Italiaanse Rome vind je er beroemde attracties zoals de fresco’s van de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Maar ook minder bekende bezienswaardigheden trekken de aandacht. De intimiteit van Vaticaanstad ontdek je het beste met een kleine groep – zo maak je reisherinneringen voor het leven – en daarom mag deze locatie écht niet ontbreken op de gezamenlijke bucketlist. Hieronder vertellen we je wat er allemaal te beleven valt. En dat is nogal wat.

Voordat jullie het historische Vaticaanstad gaat ontdekken, is het goed om de belangrijkste zaken op orde te hebben. Jullie vakantietijd is immers kostbaar! En omdat jullie niet de enige zullen zijn met het geweldige idee om dit centrum in Rome te bezoeken, is het verstandig om van tevoren de belangrijkste tickets voor Vaticaanstad te boeken. De rijen rondom Vaticaanstad zijn berucht, dus een goed begin is in deze écht het halve werk (of ja, de halve wachttijd dan). Maar welke tours en tickets mag je dan echt niet missen?

Ontzagwekkend plein

Het is onmogelijk om Vaticaanstad te bezoeken en niet tegen het indrukwekkende Sint-Pietersplein aan te lopen. Het is de plek waar de Paus voor honderdduizenden mensen spreekt bij speciale gelegenheden en tijdens zijn wekelijkse audiëntie – maar ook zonder Papa Pancho is het ontzagwekkende plein een tour waard. Wandel langs de spectaculaire zuilen en de heilige beelden terwijl jullie genieten van het uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek, de volgende bestemming.

Lees ook:  Koken op de Big Green Egg doe je zo. Herman den Blijker geeft live tips in Batavia Stad!

Pièce de résistance

Als je er toch al bent, waarom zou je dan niet de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek bewonderen? Betalen voor entree hoeft niet – een aanblik van de kunstwerken wordt een ieder gegund. Eenmaal binnen hoef je alleen nog maar even naar boven om het pièce de résistance mee te maken: het uitzicht vanaf de koepel van Michelango dat daadwerkelijk adembenemend is. Mensen met wat hoogtevrees zullen even door de bittere pil moeten bijten, of kunnen gewoonweg alle schoonheid vanaf beneden moeten aanschouwen.

Oneindigheid aan kunst

Met wat bijna een oneindigheid aan kunstgalerijen lijkt, wordt de kunstliefhebber dolgelukkig van de uitgebreide 16e-eeuwse collectie. Het zijn er echt te veel om op te noemen. Om de ik-heb-nu-al-uren-naar-kunst-gekeken-vermoeidheid te voorkomen, beperken jullie je tot Bramante’s wenteltrap (overigens een goed begin van jullie tour), de Pinacoteca voor de Raphael liefhebbers en de Pio Clementino Gallery. Nog tijd voor ééntje meer dan? Ga dan langs de Galleria Degli Arazzi richting de Sixtijnse Kapel voor prachtige prenten of de Galleria delle Carte Geografiche voor een ontdekking langs oude kaarten onder rijk gedecoreerde plafonds.

Afkoelen in de tombes

Mocht het nou het geval zijn dat de temperaturen oplopen, dan kunnen jullie het beste afkoelen in de tombes van het Vaticaanse Necropolis. Het lijkt ietwat grimmig om bij te komen tussen de graven, maar deze plek biedt meer dan alleen schaduw. Als de laatste rustplaats van de enige echte Sint Pieter zelve (of zijn échte restanten daar ook daadwerkelijk liggen blijft een mysterie), kunnen jullie deze plek simpelweg niet overslaan. Per dag mogen er slechts 250 mensen naar binnen in groepen van 12. Om zo de eeuwenoude plaats te beschermen, waardoor het werkelijk een unieke ervaring is.

Lees ook:  3 x yoga, maar dan nét even anders

Geheime meesterwerken

Als jullie toe zijn aan plekken met minder toeristen die je nog niet hebt gezien op Pinterestfoto’s, dan zijn er ook genoeg geheime meesterwerken die je buiten de gebaande paden kan bezoeken. Denk hierbij aan hoogtepunten zoals de Niccoline Kapel – net een klein sieradendoosje vol fresco’s uit de vroege Renaissance – of de fresco’s van Michelango in de Pauline Kapel (ja, want Michelangelo heeft véél meer gemaakt dan alleen de schilderingen in de Sixtijnse Kapel). Bewapend met een kaart, een audiotour en wat goede moed komen jullie er wel.

Groen zo ver het oog reikt

Ondanks de toeristenmassa’s die zich elk jaar door Vaticaanstad worstelen, is het ook een plek van rust en kalmte. Als de drukte van Rome te overweldigend is geworden, dan ontsnappen jullie toch naar de Vaticaanse tuinen? Moeilijk te vinden zijn ze niet: met 23 hectare aan grond bedekken ze ongeveer de helft van heel Vaticaanstad. Dat betekent dus groen zo ver het oog reikt. En voor wie fan is van de HBO-serie The Young Pope: waarschijnlijk loop je Jude Law niet tegen het lijf. Maar fonteinen, een cactustuin en vergezichten waar je u tegen zegt wel. Het is de perfecte plek waar jullie de vele indrukken van de dag kunnen laten bezinken.

Foto header via iStock, credits: TomasSereda

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy