Tussen stripboek en literatuur: de mooiste graphic novels voor volwassenen

Tussen stripboek en literatuur: de mooiste graphic novels voor volwassenen

Wat gebeurt er als je serieuze literatuur verbindt met prachtige illustraties? Het resultaat is de graphic novel, een bijzondere narratieve vorm waarin beeld en plot elkaar ondersteunen. En die zijn echt niet alleen voor een jonger publiek. De graphic novel neigt naar kunst en prikkelt de geest, de prachtige tekeningen sleuren je nóg dieper de wereld van de schrijver in en de verhaallijnen zijn vaak gekarakteriseerd door zware en serieuze onderwerpen. Van identiteit en racisme tot memoires en rouw: de graphic novel laat zich niet beperken. Ook nieuwsgierig? Spit dit lijstje door en voor je het weet lig jij uren op de bank door je nieuwe favoriete graphic novel te bladeren.

Daytripper – Fábio Moon en Gabriel Bá

Wat is het belangrijkste in het leven? De Braziliaanse hoofdfiguur Bras de Olivas onderzoekt het op diepe en introspectieve wijze. En dat met een twist: elk hoofdstuk eindigt met een andere manier van zijn eigen dood, op een ander moment in zijn leven. Het boek stelt daarmee ook jou de vraag: wat is het belangrijkste in jouw leven?

Through the Woods – Emily Caroll

Met angstaanjagende illustraties komen de vijf verhalen, van mysterieuze verloofden tot huizen met geheimen, tot leven. En de gruwelijke verbeelding van Caroll stelt niet teleur, het resultaat is wellicht een van de engste boeken ooit.

Strange Fruit: Uncelebrated Narratives from Black History – Joel Christian Gill

Deze verzameling geïllustreerde verhalen duikt in de geschiedenis en confronteert de lezer met de wat minder bekende narratieven uit de vroege Afro-Amerikaanse geschiedenis. Al bekend met de avonturen van Bass Reeves bijvoorbeeld? Of de ontsnapping van Henry ‘Box’ Brown? Deze graphic novel treedt buiten het geschiedenislokaal en biedt een rijkdom aan verhalen aan.

Lees ook:  Tomorrowland: festival dat bruist van de creativiteit én positiviteit

The Art of Charlie Chan Hock Chye – Sonny Liew

Het werk van de Singaporese striptekenaar Charlie Chan Hock Chye is grotendeels vergeten, maar deze graphic novel herinnert ons dat het de moeite waard is om nog eens onder de loep te nemen. Met groot succes, want het aantal prijzen dat Liew ermee heeft gewonnen is haast te veel om op te noemen.

On a Sunbeam – Tillie Walden

Sciencefiction, romantiek en drama: in de kosmos van On a Sunbeam probeert een team de structuren uit het verleden te herbouwen om hun huidige situatie te begrijpen. Zodra Mia, een nieuw lid, wordt toegevoegd, wordt duidelijk dat zij boven alles opnieuw contact wil maken met haar lang verloren liefde. De complexe karakters en prachtige illustraties maken dit 100% de moeite waard.

How to Be Happy – Eleanor Davis

Dit is niet zozeer een zelfhulpboek, als een verzameling anekdotes van personages die op spelenderwijs de ironie van het leven inzien. En de illustraties maken er een ware show van. Van aquarellen tot potlood, vol kleur tot zwart-wit. DDavis weet de lezer via haar prachtige technieken mee te trekken.

Here – Richard McGuire

Dat de graphic novel een uitermate creatief medium is, bewijst McGuire nog eens met Here. Geen heldenverhaal, soppige rom-kom of dramatische tragedie: in deze graphic novel is de hoofdrol toegekend aan een enkele hoek in een kamer, die meerdere gebeurtenissen over een tijdspanne van honderdduizenden jaren heeft meegemaakt.

Foto header via iStock, credits: drante

0 comments on “Tussen stripboek en literatuur: de mooiste graphic novels voor volwassenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *