Een SUV moeilijk te besturen? Met deze tips ben jij koning achter het stuur

Een SUV moeilijk te besturen? Met deze tips ben jij koning achter het stuur

Wie in een ‘Sports Utility Vehicle’ (SUV) rijdt, voelt zich al gauw de baas van de weg. En dat is niet gek, want je zit in een over het algemeen veel grotere, hogere auto en kijkt op je medebestuurders neer. Dat kan al snel een gevoel van veiligheid en controle geven. Maar als je nog niet gewend bent aan het besturen van een SUV, zijn er een paar factoren waar je op moet letten.

Bereid je goed voor

Voordat je het gaspedaal intrapt, is het handig om eerst te checken of je banden de goede spanning hebben. Een goed begin is immers het halve werk. Omdat een SUV zwaarder is dan de meeste auto’s, is de bandenspanning nóg belangrijker. Zelfs als je niet van plan bent op ruwer terrein te rijden. Gebruik daarom de aanbevolen luchtdruk en controleer de bandenspanning eens per maand (zeker met de seizoenswisseling).

Check rondom je auto

Gezien je hogere zitpositie, kan het een uitdaging zijn om je – zeker als beginneling – goed te oriënteren. Soms mis je net wat er voor of achter je ligt. Kijk daarom een keer rond voordat je de auto instapt (vergeet ook zeker niet onder je SUV te checken, voor de eventuele kat van de buren die daaronder kan kruipen). Als je eenmaal zit is het een goede tip om je spiegels breed en laag te plaatsen. Hierdoor heb je beter zicht op obstakels op de grond.

Stel de spiegels af

Van achteruitkijk- tot zijspiegels: loop al je spiegels na zodat je de omgeving goed in de smiezen kan houden tijdens het rijden. Omdat SUV’s zo groot zijn, moet je achteruitkijkspiegel recht uit je achterruit wijzen voor een volledig beeld. Je zijspiegels plaats je in een lichte hoek, zodat je de zijkant van de auto nauwelijks ziet – alsof de auto uit het beeld verdwijnt.

Lees ook:  Kun je de ware liefde via datingapps vinden?

Houd afstand

Met zo’n grote bak worstel je je liever niet in krappe ruimtes. Tot je gewend bent aan de grootte van de auto kan je daarom beter niet al te dicht op andere voertuigen rijden. In de stad zal dit wat lastiger zijn, maar probeer een afstand van drie seconden te bewaren (zodat er drie seconden zit tussen een auto die een willekeurig punt, zoals een stopbord, passeert en de volgende die het bereikt).

Voorkom omrollen

De kans op omrollen is wat groter bij de zware SUV, die net iets anders reageert op manoeuvres dan andere modellen. Om het kantelen van je SUV te voorkomen, is het belangrijk dat je niet gaat slingeren. Draai dus niet te snel aan het stuur. Houd in plaats daarvan een hand stevig op je stuur en zet de remmen geleidelijk in. Sla scherpe bochten over, rem langzamer af en geef jezelf genoeg tijd om op de rem te trappen.

Foto header via iStock, credits: Vera_Petrunina

0 comments on “Een SUV moeilijk te besturen? Met deze tips ben jij koning achter het stuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *