Bier en Leuven, a perfect match

Bier en Leuven, a perfect match

Leuven staat bekend als de stad waar het wereldberoemde Stella Artois gebrouwen wordt. Deze brouwerij drukt nog steeds een stempel op de stad. Het oude Stella-terrein is industrieel erfgoed dat momenteel een metamorfose naar een hippe stadswijk ondergaat. De huidige, moderne brouwerij vind je nog steeds aan de stadsrand. Toch is deze studentenstad veel meer dan Stella. Het brouwerijleven bruist in en om Leuven. En je bent er zo met de trein. Wij gingen op ontdekkingstocht.

De koperen ketels van Stella Artois in Café Resto De Hoorn zijn weliswaar niet meer in gebruik, maar het gebouw – en eigenlijk het gehele gebied er omheen – ademen nog Stella Artois. Van mouterij tot graanopslag, alle gebouwen waren gericht op het maken van pils. Hoewel traditie belangrijk is, blijven de brouwers in en om Leuven niet hangen in het verleden en zelfs niet in Leuven zelf.

De koperen ketels van Stella Artois

Getapt in de brouwerij

De eigenaar van buurtbrouwerij De Coureur deed de inspiratie voor zijn microbrewery zelfs op in de VS. Maar gelukkig bleef hij daar niet hangen. Met een voorliefde – en na een ongeluk ook lichte haatverhouding – voor wielrennen startte hij brouwerij de Coureur. Dit deed hij bewust in een buitenwijk waar hij iedereen uitnodigt zijn bieren op locatie te proeven. Dat moet ook echt wel daar omdat de Coureur bieren alleen in de brouwerij en in een paar lokale cafés getapt worden. Dus als je een Colleke (cream ale), Kuitenbijter (IPA) of Soupless (blonde triple) wilt proberen, moet je wel afreizen naar Kessel-Lo. Laat je dan ook zeker uitdagen voor een pairing met macarons. Je zult versteld staan.

Lees ook:  De meest Instagrammable rooftop bars van over de hele wereld
Bier proeven!

Wereldbieren

Het bier van de Coureur mocht natuurlijk niet ontbreken op het Leuven Innovation Beer Festival 2022. Alleen al omdat dit in De Velodroom gebeurde. Hier verzamelden 16 ambachtelijk brouwers uit de gehele wereld om hun bieren te laten proeven. Natuurlijk was België vertegenwoordigd, maar ook de VS, de UK, Estland, Portugal, Spanje, Tsjechie en nog veel meer landen. Het aanbod was overweldigend. Van ‘gewone’ IPA’s tot bieren met wilde gist of imperial stout gegist op bourbon vaten. Ik dacht dat ik een redelijk ervaren bierdrinker was, maar ik heb hier kennisgemaakt met bekende en vooral heel veel verrassende smaken. En dat allemaal in een super relaxte ambiance.

Boeren en Brouwen

Eén van de organisatoren van het festival is Hof ten Dormaal. Deze brouwerij in Kilsdonk, op een steenworp afstand van Leuven, is volledig ecologisch. Deze familiebrouwerij combineert boeren met brouwen. Alle granen en hop worden op de eigen akkers verbouwd en ook het mouten, brouwen en bottelen gebeurt op het erf van de klassieke hoeve. Alle restproducten eindigen tot slot in de voerbak van het vee. Zo is de ecologische cirkel rond. Leuk natuurlijk zo’n concept, de hoofdvraag is: hoe smaakt het bier? Dat is best een lastige vraag omdat Hof ten Dormaal een breed assortiment heeft. Van de meer traditionele versies tot bier met witlof of een lekkere oude Geuze. Genoeg reden om een keer aan te schuiven in het Hoevecafé.

Modern abdijbier

Aan traditie ontbreekt het niet bij de brouwerijen in en rond Leuven. Maar net als De Coureur is Brouwerij Braxatoriun Parcensis een jonge brouwerij. De naam doet andes vermoeden. Sinds 2019 is deze gloednieuwe brouwerij gevestigd in de historische Abdij van Park aan de rand van de stad. Op deze unieke plek brouwt de meesterbrouwer spannende bieren met namen als Libertus, Josquin en Quirinus. Regelrechte verwijzigingen naar de vroegere bewoners van de abdij.

Lees ook:  Hotspot: Altijd in de buurt in Rotterdam

Het is overduidelijk de perfecte match tussen Leuven en Bier heeft sinds de oprichting van de eerste brouwering in de 13e eeuw niets aan kracht ingeboet. Santé!

0 comments on “Bier en Leuven, a perfect match

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *