Zo speel je padel, de trend overgewaaid uit Spanje

by Redactie

Het is hoogstwaarschijnlijk de snelst groeiende sport in Nederland op dit moment en als je de term nog niet eerder voorbij hebt horen komen, dan leef je waarschijnlijk onder een steen, wij hebben het natuurlijk over: padel. De vraag van aanstormende padel talenten ligt hoger dan het aantal padelbanen dat Nederland momenteel rijk is, maar waar komt deze (deels) unieke sport eigenlijk vandaan? En hoe speel je het?

De roots van padel

Enrique Corcuera, een Mexicaanse zakenman, staat bekend als de bedenker van deze razend populaire sport. Nu denk je waarschijnlijk: Oh, dat zal dan wel recent gebeurd zijn? Nou niet bepaald, hij bedacht dit namelijk al in 1969, vanwege te weinig ruimte rond zijn woning voor een regulier tennisveld. Hij liet 3 tot 4 meter hoge muren bouwen rondom een afgebakend terrein van 10 bij 20 meter.

De sport was direct geliefd bij de Mexicaanse elite. Een goede vriend van Enrique, Alfonso De Hohenlohe, was een Spanjaard die dacht dat zijn landgenoten ook wel konden genieten van deze sport. Zo doende introduceerde Alfonso de sport in 1974 in het levendige Marbella. Juan Carlos, de toenmalige koning van Spanje, promootte de sport waardoor padel op nog meer beoefenaars kon rekenen. Het duurde wel even tot de sport in Nederland voet aan land kreeg, dit gebeurde zo rond 2010 met de eerste verenigingen.

Leuk die geschiedenis, maar hoe werkt het eigenlijk?

Het antwoord op die vraag is ook niet geheel onbelangrijk. Net als tennis is het een racket- en balsport welke veelal wordt gespeeld met vier spelers. Meestal wordt het voor de beeldvorming vergeleken met een mix van squash en tennis.

Lees ook:  Planken op een heel nieuw level

De bal dient bij padel over het net, op de speelhelft van de tegenstander, te worden geslagen. Hierbij mag de bal niet eerst één van de muren raken, maar na het raken van de grond wel. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de tegenstander niet in de mogelijkheid is om de bal terug te spelen. Vanwege de muren duren de rally’s vaak langer dan bij een tenniswedstrijd. Brute kracht is minder belangrijk dan een goede tactiek.

Heb ik nog iets nodig?

Jazeker! Het is niet de bedoeling dat je met je tennisbal en tennisracket aan komt zetten op de padelbal. De sportattributen zijn namelijk niet helemaal hetzelfde, zo is een padelbal een stuk lichter en kleiner dan een tennisbal. De druk in een padelbal is lager dan de druk in een tennisbal, hierdoor beweegt de padelbal trager.

Padel rackets zijn meestal grafiet, maar ook carbon of fiber zijn geen ongebruikelijke materialen die worden gebruikt bij de productie. Het racket bevestig je door middel van een vastzittend koord aan de pols. Een beginner gebruikt meestal een rond racket en meer ervaren beoefenaars van de sport kunnen ook gebruik maken van een diamant- of traanvorm.

Foto header via iStock, credit: MaxRiesgo

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy