Trend gespot: de ‘Anywhere Worker’

by Imke

Waar vroeger de ‘Anywhere Worker’ met name einzelgängers waren, is dat tegenwoordig helemaal anders. Mensen die namelijk werken en reizen succesvol combineren, zijn vaak ouder van een of meerdere kinderen en in bijna de helft van de gevallen getrouwd. Freelance platform Fiverr en Lonely Planet hebben dat recent onderzocht onder meer dan 1400 ‘Anywhere Workers’.

Een nomadische levensstijl is niet langer voorbehouden aan alleenstaanden van begin twintig. Maar omvat tegenwoordig ook gezinnen, koppels en vriendengroepen. Zij kiezen ervoor om te reizen en tegelijkertijd te werken. Bij 25 procent van de ondervraagden mensen is de kans op het vinden van werk voor hun partner, echtgenoot, familie of medereizigers bepalend voor waar zij heen gaan. En nice to know: de baankansen van hun reisgenoten heeft zelfs meer prioriteit dan het vinden van een goede internetverbinding. Digital Nomad is dus in deze zeker niet meer het juiste begrip.

Bij veertien procent van de ondervraagden is het vinden van locaties met onderwijsfaciliteiten voor hun kinderen prioriteit. Iets dat wijst op een grotere trend dat Anywhere Workers nog steeds ervoor kiezen om werk te blijven combineren met reizen. Ondanks het feit dat zij een gezin hebben.

Levensonderhoud en inkomsten

Negentig procent van de ondervraagden geeft aan dat hun inkomsten zijn gestegen of stabiel zijn gebleven sinds zij een Anywhere Worker zijn geworden. Ondanks de positieve inkomenscijfers blijkt een deel van hen toch financiële complicaties te ervaren. Onder andere door de verschillende valuta’s en verschillende banksystemen. Een derde vindt dat ook het minst aantrekkelijke onderdeel van het nomadische leven te vinden.

Lees ook:  Tips om je eigen meubels te maken

Overigen blijken de administratieve en fiscale zaken die horen bij het nomadische leven allemaal niet op te wegen tegen de de positieve kanten. De overgrote meerderheid (92 procent) van de mensen in het onderzoek is voornemens nog minstens een half jaar hun huidige levensstijl voort te zetten.

Beweegredenen

Het combineren van werken en reizen komt vaak voort uit een wens naar flexibiliteit (in 44 procent van de gevallen) en een behoefte aan spanning en avontuur (31 procent). Maar ook het zat zijn van een negen-tot-vijf baan (35 procent). Er heeft de afgelopen jaren een revolutie plaatsgevonden in de manier waarop we werken en waar we werken. Dit kunnen we grotendeels toeschrijven aan de pandemie. Waardoor de roep naar vrijheid en flexibiliteit steeds luider wordt. Al werkt het overgrote deel (zestig procent) van de Anywhere Workers ‘gewoon’ voltijds”.

Zelf ben ik de afgelopen jaren al 3 keer op een grote reis naar Afrika geweest, mét het gezin. En altijd in combinatie met werk. En ondanks dat het flink werken is zo’n reis (met een peuter/kleuter/baby reizen vergt nogal wat…), geeft het je ook heel veel. Ook belangrijk: het werk dat je doet moet het natuurlijk ook maar net toelaten om te kúnnen reizen. Maar als het lukt, dan is het leven van de Anywhere Worker uitproberen, het zeker waard!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy