Op reis naar Cuba? Op deze plekken is de doorsnee toerist niet snel te vinden

Op reis naar Cuba? Op deze plekken is de doorsnee toerist niet snel te vinden

Voor een authentieke ervaring van Cuba moet je snel wezen. De invloeden van de westerse wereld zijn steeds beter te voelen. Kenners weten al dat het al veel leuker is om in een ‘Casa Particular’ (een Cubaans huis) te verblijven en hotels te mijden. Waar moet je zijn als je de typische toeristenplekken al hebt gezien – of niet hoeft te zien? Met deze vijf plekken op je lijst, wordt jouw reis onvergetelijk.

Malecón

Wie afreist naar Cuba, mag een bezoekje aan de bruisende hoofdstad uiteraard niet ontbreken. Het kleurrijke Havana met oldtimers inclusief zwarte uitlaatgassen lijkt soms net op een filmset. Loop wat langer door de stad en de vervreemding zal geleidelijk omslaan in een warm thuisgevoel. De vriendelijke bewoners dragen daar zeker aan bij. Maar wil je toch liever wat minder sigaar rokende toeristen tegenkomen, wandel dan vooral langs de Malecón, met romantisch uitzicht op de oceaan dat vooral ’s nachts een must is.

Fabrica de Arte

Een andere bijzonderheid te vinden in Havana is Fabrica de Arte. In deze gerenoveerde oliefabriek is het niet alleen mogelijk om moderne Cubaanse kunst te bekijken, maar kan je er ’s avonds ook tussen dansen! En uiteraard onder het genot van een (paar) cocktail(s). Veel jonge Cubanen zijn hier te vinden en de fabriek wordt onderhouden door een beweging die zich bezig houdt met alles wat nu belangrijk is voor de Cubaanse kunstwereld. Overdag zijn er vaak workshops te volgen, van dansen tot koken. Deze plek alleen is al een bezoek aan Cuba waard.

Lees ook:  Dorstlessende trip naar Chaudfontaine

Hershey

Voor de echte globetrotter – of trein connaisseur – is het stadje Hershey, ten oosten van Havana, een behoorlijk avontuur. Moet je nu denken aan het Hershey chocoladebedrijf, dan heb je het bij het juiste eind. Dit stadje is namelijk vóór het bedrijf opgericht voor een directe lijn met de suikerproductie uit Cuba. Met een elektrische trein werd alles vervoerd – en die trein werkt vandaag de dag nog steeds.

Playa Giron

Op zoek naar een geschiedenisles aan het strand? Bij Playa Giron in de provincie Matanzas vind je een museum dat je alles vertelt over de door de CIA gesteunde invasie van 1961, ook wel bekend als de Varkensbaai. In minder dan 72 uur werden de indringers al verslagen. De Cubaanse kant van het verhaal is niet een die in elk geschiedenisboek te lezen valt. En na een duik in het verleden, neem je een duik in de azuurblauwe zee.

La Isla de la Juventud

Het op een na grootste Cubaanse eiland is nét een tikkeltje anders dan wat je gewend bent. De verlaten schepen wachten je op om in te duiken of op te feesten, een gevangenis functioneert als museum en de straten van Nueva Gerona bieden een overdaad aan cultuur. Het is hier rustig en niet veel toeristen zullen hun weg naar het eiland vinden. Maar wie de gok waagt, zal met genoeg verhalen terugkomen.

Foto header via iStock, credit: diegograndi

0 comments on “Op reis naar Cuba? Op deze plekken is de doorsnee toerist niet snel te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *