Wil je beginnen aan een sapkuur? Zo bouw je het gezond op (en weer af)!

by Redactie

Je hebt al tijden last van verschillende lichamelijke kwaaltjes en eigenlijk voel je je nooit echt helemaal fit en gezond. Je bent vaak moe, weet niet meer waar je de energie vandaan moet halen en je zou wel eens wat beter in je vel willen zitten. Herken je jezelf hierin? Het goede nieuws is dat een sapjeskuur je kan helpen om jezelf beter te voelen! Het is een goede manier om energie terug te krijgen en om je lichaam op een veilige manier te laten ontgiften. Maar hoe lang duurt nu precies een dergelijke sapkuur? En hoe eindig je zo’n kuur nu eigenlijk?

Hoe lang duurt een sap-reinigingskuur?

De meeste mensen kiezen voor een reinigingskuur van 3 of 5 dagen. De duur van de reiniging kan worden bepaald aan de hand van jouw eigen doelen en eventuele gezondheidsproblemen.

Het wordt gewoonlijk niet aanbevolen om een reinigingskuur langer dan 10 dagen door te zetten. Niet alleen is het moeilijk vol te houden, maar de risico’s van het vasten voor een langere periode kunnen gevaarlijk zijn. Tijdens een reinigingskuur die langer duurt dan 10 dagen zou je namelijk last kunnen krijgen van extreme vermoeidheid (erger dan voorheen), een aanhoudende hoofdpijn en bloedsuikerspiegels die sterk schommelen.

Deze problemen worden veroorzaakt door de constant hogere (fruit)suikerinname en de lage vezelgehaltes die je binnenkrijgt door het innemen van de sapjes. De drastische veranderingen in het dieet, de bloedsuikerspiegel die zich keer op keer hierop aan moet passen, de gifstoffen die het lichaam verlaten, plus het gebrek aan eiwitten leveren een belangrijke bijdrage tot deze klachten. Denk dus goed na voordat je aan een langere kuur begint.

Lees ook:  Een eigen spa

Maar dan; de sapkuur is afgerond. Hoe bouw je weer af?

Hoewel je misschien trek hebt om meteen veel en wellicht wel vet en gefrituurd voedsel te eten, moet je dit zeker niet overhaasten. Om de overgang terug naar vast voedsel te bevorderen met het behoud van een gezond lichaam, is het belangrijk om de volgende regels aan te houden:

– Blijf gehydrateerd
– Pas op de suikerinname
– Vermijd cafeïne
– Kies alkalische voedingsmiddelen (bladgroenten, broccoli, knoflook, bieten etc.)
– Maak kleinere maaltijden om de spijsvertering te helpen
– Neem de tijd om te eten
– Vermijd alcohol

Het starten van een reinigingskuur kan een enorme uitdaging zijn. Vooral als je het voor het eerst probeert! Zorg er dus voor dat je, na het afgerond hebben van de sapkuur, de voordelen maximaliseert door je na de kuur aan een gezond dieet te blijven houden. Door het juiste voedsel in jouw dieet op te blijven nemen, kun jij het meeste uit de sapkuur halen en houdt je je energie en gezonde levensstijl op peil!

Ga naar happyjuicy.nl voor meer info

Foto header via iStock, credits: Oleksandr Glagoliev

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy