Top 5 wijn regio’s in Europa: een heuse wijn-bucket list to go to!

by Redactie

We staan allemaal massaal te trappelen om onze vakanties te boeken voor dit jaar. Ben je een wijnliefhebber? Waarom dan niet naar de bron van dit afreizen? De wijn regio’s in Europa worden immer gezien als ’s werelds beste…. Samen met Holidu stelden we een top 5 wijn regio’s samen waar je de mooiste wijngaarden, de meest rijke aroma’s, en de lekkerste diepgaande rode wijnen en sprankelende witte wijnen kan proeven. Oftewel; een heuse wijn-bucket list.

1. Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk

Deze regio kan wel gezien worden als een van de beste wijnregio’s van Europa. Het is er een waar paradijs voor wijnliefhebbers: van Languedoc tot Bordeaux. Ook sterke dranken zoals Cognac en Armagnac komen uit deze streek. Met meer dan 11.000 wijngaarden is Nouvelle Aquitaine het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. Sowieso is Zuidwest Frankrijk ook een regio die bekend staat om zijn heerlijke keuken en prachtige landschappen.

Tip: Bezoek het Château Cos d’Estournel en dompel jezelf onder in de eeuwenoude geschiedenis van wijnproductie.

2. Sicilië, Italië

Onmisbaar wanneer je het hebt over wijn. Italië natuurlijk! Het telt als land alleen al 6.342 wijnproducenten. Sicilië telt 119.000 hectare wijngaarden. Nice to know; dat is meer dan Duitsland en zelfs drie keer zoveel als Oostenrijk. Door de ligging van dit Italiaanse eiland, in de Middellandse Zee, heeft deze regio een enorme rijke geschiedenis die het eiland populair maakt. Wijnen zoals Malvasia, Novello en Catarratto Bianco zijn slechts een paar voorbeelden die op je wachten tijdens je volgende wijntour op Sicilië.

Lees ook:  Lesje foodpairing: Emmi KALTBACH meets Bols Jenever

Tip: Bezoek zeker een van de mooie dorpen die Sicilië, zoals Syracuse, Ragusa, Noto of Taormina.

3. Setúbal, Portugal

Portugal mag net net ontbreken in deze top 5. Misschien wel de belangrijkste reden; het aantal liters dat per hoofd van de bevolking wordt gedronken. Dat is namelijk maar liefst 62,1 liter om precies te zijn. De Setúbal streek is een regio waar op het land altijd gewerkt wordt en waar heerlijke wijnen worden geproduceerd. Een regio vol tradities, verhalen en kennis. Die veelal van generatie op generatie worden doorgegeven.

Tip: Je kunt ook genieten van allerlei verschillende activiteiten zoals de Muscatel Route. Of de wandelroute door de wijngaarden en er is zelfs een heel familieprogramma gekoppeld aan wijn.

4. Castilia-La Mancha, Spanje

Deze grote Spaanse regio ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Madrid. De heel fijn geprijsde tafelwijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten verdeeld over 27 wijn regio’s in dit gebied. Van oudsher wordt de druivensoort Airén veel aangeplant. Die kan de hete en droge omstandigheden goed verdragen. Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort. Daarna volgen Cabernet Sauvignon en Merlot.

Tip: Voordat je de wijnen gaat ontdekken is een rondleiding door Ciudad Encantada een dikke aanrader. Dit ligt in het natuurpark van de Serranía de Cuenca en is een van de meest bekende natuurmonumenten in de provincie Cuenca.

5. Campanië, Italië

Campanië kent een enorme variëteit aan wijnen en hoort dan zeker in deze top 5. De regio heeft sterke historische banden met wijn. Banden die zelfs teruggaan tot de 12e eeuw voor Christus. Daarmee is het een van de oudste wijngebieden in Italië. Om een paar bekende wijnen te noemen: Greco, Pallagrello wit, Fiano, Falanghina, Coda di Volpe en Biancolella.

Lees ook:  5 x nieuwe food & coffee spots in Amsterdam

Tip: Een bezoek aan de ruïnes van Pompeii is een must!

Foto header via iStock, credits: Sohadiszno

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy