Polyolen; alle ins en outs over deze natuurlijke suikervervangers

by Redactie

Wellicht had je er nog nooit eerder van gehoord: polyolen. Maar als we vertellen dat het natuurlijke suikervervangers zijn, dan begint je misschien al wat meer te dagen. Polyolen zijn een verzamelnaam voor natuurlijke suikervervangers, ook wel te vangen onder de noemer ‘niet-intensieve zoetstoffen’. Zoetstoffen zijn, zoals jullie weten, stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze zoeter te maken. Voorbeelden van polyolen zijn onder meer sorbitolen, mannitol, isomalt, polyglycitolstroop, maltitol, lacitol, xylitol en erythritol. Sommige van deze benamingen komen ons vast en zeker bekender voor (bijvoorbeeld xylitol).

Gebruik

Zoals gezegd worden deze niet-intensieve zoetstoffen toegevoegd aan producten om ze zoeter te maken. Denk hierbij aan zuivelproducten, chocolade, snoep en gebak. Maar je kan ze ook vaak terugvinden in dieetproducten voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Zoetjes zijn ook een goed voorbeeld van een polyool. Wie kent er niet een oom, tante of oma die standaard zoetjes in haar/zijn koffie of thee doet?

Maar wat is het verschil met suiker dan?

Alles leuk en aardig, maar waarom zou ik beter polyolen gebruiken dan suiker? Er zijn daarvoor heel wat voordelen voor op te noemen. Zo bevatten de meeste polyolen twee keer minder calorieën dan suiker (fijn voor als je wilt afvallen). Ook bevatten ze minder koolhydraten (ze bevatten zogenaamde netto-koolhydraten, en die leveren veel minder energie dan suiker). Doordat ze minder koolhydraten bevatten hebben ze ook minder effect op je bloedsuikerspiegel. En je raadt het al; het effect op je gebit is ook minder heftig dan bij gewoon suiker. Daardoor kunnen diabetespatiënten het ook gebruiken.

Lees ook:  Vjèze Fur vertelt over zijn Nederlandse gewoonten op het Skip the Cow event

Koken maar!

Het leuke is, dat er super veel lekkere recepten zijn waarin je polyolen kan verwerken. Zonder dat het afdoet aan de smaak, die je vaak toch gewend bent door de suiker. En dat kunnen verrassende recepten zijn, zoals een koolhydraatarme Bossche bol. En wij kunnen vertellen, de redactie is namelijk gevestigd vlakbij Den Bosch, dat deze Bossche bol niet onder doet voor de echte. Of wat dacht je van een suikervrije chocoladetaart en een gezonde Mojito kwarktaart!

Wat wel good to know is, is dat volledig suikervrij eten onmogelijk is. Dit omdat veel voedingsmiddelen van nature suiker bevatten. Daarom zijn de meeste recepten die je kan maken, suikerarm. Maar dat is nog altijd beter dan het origineel, wanneer je gebruik maakt van Polyolen. En dat wat je maakt is dus zeker net zo smaakvol.

Foto header via iStock, credits: dima_sidelnikov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy