8 interessante en verrassende weetjes over het Griekse eiland Lesvos

by Redactie

Lesvos is een authentiek Grieks eiland in de Egeïsche zee. Een veelvoorkomende gedachte is dat alle Griekse eilanden op elkaar lijken, maar we kunnen je verzekeren dat ze allemaal uniek en speciaal zijn op hun eigen manier. Lesvos heeft reizigers meer te bieden dan je zou verwachten. Om je kennis te laten maken met het prachtige eiland Lesvos, de geschiedenis, inwoners en verborgen plekjes, hebben we 8 interessante en waarschijnlijk verrassende feiten over dit Griekse eiland op een rijtje gezet.

1. De vele olijfbomen van Lesvos

Lesvos is de thuisbasis van meer dan 11 miljoen olijfbomen. Dat zijn ongeveer 122 bomen per inwoner, verreweg het grootste aantal olijfbomen per persoon ter wereld! Er zijn drie soorten olijfbomen op het eiland en dit in combinatie met het klimaat en de bodemkwaliteit zorgen voor de hoogste kwaliteit en onderscheidende smaak. Olijfolie is de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. De olijfolie op Lesvos is altijd van hoge kwaliteit geweest en blijft een van de bekendste producten van het eiland. Het heeft een lichte textuur en een lage zuurgraad, een gouden kleur door het lage chlorofylgehalte) en een rijk aroma – het is werkelijk verrukkelijk!

2. Er is ruimte genoeg op Lesvos

Lesvos is met 1.633 km2 het op twee na grootste eiland van Griekenland en de meest nabije buren van het eiland zijn Chios, Samos en Limnos. Lesvos heeft een kustlijn van 320 km met veel lange stukken strand en veel kleine baaien. Er zijn twee grote bergen – de berg Lepetymnos en de berg Olympus. Het uitzicht vanaf de top is gewoonweg adembenemend. De hoofdstad van het eiland is Mytilini, een prachtige kleine stad met een haven, luchthaven en imposant oud kasteel. Er zijn slechts 100.000 vaste bewoners, dus ook midden in de zomer is er altijd een rustig plekje te vinden!

Lees ook:  Overnachten in een plaggenhut met Oerbnb

3. Warmwaterbronnen

Blijkbaar heeft het eiland Lesvos Hephaestas, de God van vuur en vulkanen, als dank voor de hete thermale bronnen die je op het eiland kunt vinden. Je kunt ze allemaal bereiken met de auto of brommer, hoewel sommige niet duidelijk zijn aangegeven langs de weg. Met water dat meer dan 40 graden bereikt, zouden de bronnen goed zijn voor allerlei kwalen. Doe het zoals de Grieken en ga van het hete bronwater naar de verkoelende zee – herhaal dit minstens drie keer en je zult voelen dat al je stress en spanning langzaam verdwijnen!

4. Verbazingwekkende historische locaties

Het eiland Lesvos biedt een heel aantal charmante bouwwerken. Ook is het de thuisbasis van enkele onvergetelijke monumenten, bewaarde bergnederzettingen, havendorpen en Byzantijnse kastelen. Enkele van de meest bezochte plaatsen zijn de kastelen van Molyvos, Sigri en Mytilene. Maar ook de Akropolis van het oude Pyrra, de catacomben van Maria, de kloosters van Taxiarchis en Agios Raphael en de brug bij Kremati zijn prachtig. Niet te vergeten; het heiligdom van Mesa waarvan wordt gezegd dat het voor de Griekse Goden is gebouwd. Lesvos is ook de thuisbasis van het verbazingwekkende ‘Petrified Forest’, dat een must-see is voor bezoekers en nu een modern museum heeft in het mooie dorp Sigri.

5. De droom voor vogelspotters

Lesvos staat bekend om zijn geweldige vogelspotroutes, waar je kunt genieten van de rust en stilte en de fascinerende vogelsoorten kunt observeren die Lesvos het hele jaar door bezoeken. Interessant is dat dit eigenlijk te wijten is aan het feit dat Lesvos langs de trekroute ligt, wat betekent dat je verschillende soorten zeldzame of ongewone vogels kunt spotten. Afhankelijk van de tijd van het jaar dat je hier bent. Lesvos is bekend als een van de belangrijkste vogelbestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Met een aantal vogelsoorten die bijna bijna alleen in Lesvos te spotten zijn, waaronder de beroemde roze flamingo’s!

Lees ook:  5 beste vakantietips voor jonge gezinnen

6. Lesvos, de thuisbasis van Ouzo

Het zouden geen 10 leuke weetjes over Lesvos zijn als we nu niet een paar opmerkelijke Ouzo-feiten zouden toevoegen, toch? Interessant is dat om een ​​drankje als ‘ouzo’ te beschouwen, er drie criteria zijn waaraan moet worden voldaan: de distilleerketel moet van koper zijn, de alcohol moet van agrarische oorsprong zijn en, belangrijker nog, het moet in Griekenland zijn gemaakt (uiteraard!). Bezoek een van de beroemde distilleerderij musea op het eiland en proef deze wereldberoemde spirit. Het is ideaal geserveerd met ijs met wat lokale, traditionele gerechten. En zorg ervoor dat je het rustig aan doet, het drinken van ouzo moet je niet overhaast doen!

7. Lokaal eten

Het eten op Lesvos is voornamelijk lokaal en biologisch. De lokale bevolking is terecht erg trots op de lekkernijen die op hun eiland worden geteeld en gemaakt. Er wordt veel gevist en er gaat niets boven het zien van wat er uit de boten komt in de meest verse vangst van de dag! Het centrum van het eiland, Kalloni, staat bekend om zijn sardines. Het eiland staat ook bekend om een ​​verscheidenheid aan soorten kaas. Waarvan de meest bekende Ladotyri Mytilinis is. Meze (kleine schotels) die op Lesvos worden aangeboden, zijn onder meer Giousleme of gebakken kaastaarten. En Kolokitholoulouda; courgettebloemen, geplukt van de courgetteplant bij zonsopgang terwijl de bloemen nog open zijn. Deze worden gevuld met vlees en rijst of kunnen vegetarisch geserveerd worden, met lokale kaas, kruiden & specerijen. Lesvos heeft ook geweldige lokaal geteelde producten zoals granaatappels, amandelen, kweeperen, vijgen en sinaasappels.

Lees ook:  Welk type bagage bij welke reis?

8. Lesvos – het zit ‘m allemaal in de naam!

Het is berucht dat het eiland verschillende namen en termen heeft die worden gebruikt bij het verwijzen naar het eiland. Het eiland Lesvos wordt ook wel Lesbos genoemd – dit komt door de vertaling uit het Grieks – de letter β in het Griekse alfabet kan vertaald worden als een B of een V. Het eiland wordt ook wel Mytilene genoemd, naar de hoofdstad, maar Lesvos kan ook worden vertaald naar andere namen zoals ‘Macaros edos’ wat ‘de zetel van Macar’ betekent. Aan het einde van de late bronstijd heette het eiland Lazpa omdat dit de naam was voor het eiland van Hettitische oorsprong . Maar we blijven het Real Lesvos noemen, zoals de lokale bevolking!

Dus zoals je kunt zien, is dit geen gewoon Grieks eiland – met zoveel te zien en te doen, naast geweldige stranden en fantastisch zwemmen, wordt het niet tijd dat je een van de prachtige accommodaties op Lesbos boekt?

Foto header via iStock, credits: Freeartist

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy