Een volkoren boterham met pindakaas of een wit bolletje met hagelslag… Nederlandser kan haast niet. Niet gek dan ook dat we in Nederland een lange traditie kennen van brood eten. En ook is brood iets wat altijd heel populair geweest is ons land. Boterhammen eten, dat kunnen we wel. Wat wel veranderd is, zijn de verschillende soorten brood die je bij de bakker kan halen. Wij spotten de volgende trends op brood gebied:
Glutenvrij brood
In eerste instantie zijn glutenvrij baksels op de markt gekomen voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie). Wanneer je coeliakie hebt krijg je vaak vervelende darmklachten wanneer je gewoon brood eet. Een glutenvrije variant is dan een uitkomst en smaakt net zo lekker. In de loop van de tijd zijn echter ook steeds meer mensen die wel gewoon tegen gluten kunnen, ook glutenvrij brood gaan eten. Simpelweg omdat je van een glutenvrij dieet vaak een minder opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan overhouden. Glutenvrij brood bestellen kan je tegenwoordig ook eenvoudig online. Als je dat doet zie je ook wat voor mogelijkheden er allemaal zijn op glutenvrij gebied!
Toasted bread
Als er één type brood wel een vlucht heeft genomen de afgelopen 2 jaar is dat wel de tosti. En dan hebben we het zeker allang niet meer over de welbekende tosti ham-kaas. Luxe tosti’s zijn hartstikke in. Wat ook te merken is aan het aantal tosti-tentjes die de deuren geopend hebben de afgelopen tijd. Ja, je leest het goed; een restaurant waar je enkel en alleen tosti’s kan bestellen! Wij zijn fan.
Gestoomd brood
Gestoomd brood is vaak gemaakt van tarwe, dat niet wordt gebakken maar wordt gestoomd. Je kent het vast van het broodje Bapao, maar er zijn veel meer soorten gestoomde varianten verkrijgbaar. Zo is er de Mantou, een wit gestoomd broodje uit de Chinese keuken. Aan het meel van dit broodje wordt rijsmiddel toegevoegd om het luchtiger te maken. Na het stomen worden ze soms ook nog gebraden of gefrituurd én geserveerd met ijs. Yum!
Polarbröd
Dit Zweedse bröd is een zacht compact brood dat in ronde, platte vormen is gevormd. Grappige is dat het brood op vele manieren kan worden ingezet. Sommigen vinden het heerlijk Polarbrood met zoetigheid te besmeren (veelal jam), anderen roosteren het juist en beleggen het met zalm en smeerkaas. Een veelvoorkomend recept is ook het stapelen van de Polarbroden met ertussen telkens een ander beleg.
Foto header via iStock, credits: AlexRaths