Van ‘Misery Machine’ tot ‘Devils Tricycle’: alles over de airbike en waarom het je workout écht verbetert

Van ‘Misery Machine’ tot ‘Devils Tricycle’: alles over de airbike en waarom het je workout écht verbetert

Steeds populairder in de sportscholen, maar ook steeds vaker thuis te vinden: de airbike krijgt steeds meer fans. Alles wat je moet weten over het fitnessapparaat en hoe je het gebruikt om sneller dan bij andere cardio machines weer helemaal in vorm te raken.

Wat is het?

Ze worden ook wel assault bikes of fitness bikes genoemd: de airbike is eigenlijk een soort kruising tussen de hometrainer en de crosstrainer. Steeds meer mensen raken enthousiast van het apparaat, al staat het ook wel bekend als de ‘Misery Machine’ en ‘Devils Tricycle’. Want de workout die je ermee doet, is een die je na afloop bezweet en gesloopt achterlaat. Maar het doet wel wat het belooft.

Wat doet het?

De airbike verbrandt vet en laat je op de meest efficiënte manier zweten. Maar hoe dan? In tegenstelling tot de meer traditionele fitnessfietsen, is de airbike niet ontworpen voor lange, uitgerekte cardiosessies. Wil je alles eruit halen wat er in zit, dan komt het ook echt op je eigen intensiteit aan. De workouts vergen dus écht het uiterste van je. Wil je serieus aan de slag met de airbike, dan is het verstandig om eerst vijf minuten op te warmen, om er vervolgens tien tot twintig minuten helemaal op los te gaan. Een groot voordeel is dat de airbike de weerstand automatisch kan aanpassen, wat het eigenlijk een ultieme HIIT (High Intensity Interval Training) machine maakt. In een korte tijd train je dus je hele lichaam en elke spiergroep.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen?

Ook geïnteresseerd? Dan kan je natuurlijk op zoek naar een sportschool bij jou in de buurt die er misschien een heeft staan. Maar als je het liever in je eigen woonkamer uitprobeert, dan zijn er wat dingen waar je op moet letten voordat je er een aanschaft. Let er bijvoorbeeld op dat je een airbike koopt die niet zo veel onderhoud nodig heeft en een met een makkelijke montage (tenzij je zin hebt om te klussen). Als je hier gevoelig voor bent, of als je jouw ruimtes deelt met anderen, dan is het goed te weten dat de airbikes best wat lawaai kunnen maken. Al zijn er ook modellen die het geluid dempen. En tot slot: de ventilator is soms zo geplaatst dat de lucht in je gezicht blaast ter afkoeling. Voor de één is dit een voordeel, voor de ander is het irritant. Kijk dus goed hoe je airbike in elkaar steekt, en je vindt het perfecte model voor jou.

Lees ook:  Een SUV moeilijk te besturen? Met deze tips ben jij koning achter het stuur

Foto header via iStock, credits: Vladimir Sukhachev

0 comments on “Van ‘Misery Machine’ tot ‘Devils Tricycle’: alles over de airbike en waarom het je workout écht verbetert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *