Vrouwen zijn beter in beleggen dan mannen

Vrouwen zijn beter in beleggen dan mannen

Steeds vaker zijn het vrouwen die het geld beheren in een gezin. Dit betekent niet enkel in de gaten houden hoeveel er de deur uitgaat en wat er binnenkomt, maar vooral ook wat er opzij gelegd wordt en hoe dit te maximaliseren. Sparen rendeert al een tijdje niet meer zo. Vandaar dat vrouwen meer en meer overstappen naar beleggen in aandelen en beleggingsportefeuilles. En met succes, want vrouwen blijken beter te beleggen dan mannen.

Recent onderzoek toont aan dat het aandeel vrouwelijke beleggers steeg tot wel 33% in 2021, een stijging van meer dan 10% in vergelijking met 2010. Gelijk hebben al die vrouwen, want na twee onzekere jaren van leven in een pandemie, is wat extra inkomen mooi meegenomen.

Onderzoek

Over het algemeen nemen vrouwen minder risico’s dan mannen, ook bij beleggen, en dat loont. Onderzoek van Fidelity toont namelijk aan dat vrouwen beter presteren dan mannen bij beleggingen, namelijk met een percentage van 0.4%. Terwijl mannen zich vaker laten verleiden door het idee van snelle winst en geen kans links laten liggen, denkt de gemiddelde vrouw net wat langer na om een weloverwogen keuze te maken. Uitgebreider onderzoek is bij beleggingen altijd een goed idee en het loont dat vrouwen daar meer tijd in steken. Maar dat is niet alles: ze zijn niet alleen beter in investeren, ze investeren ook anders.

Vrouwen beleggen namelijk ook meer in sociaal verantwoorde aandelen. Terwijl het sommigen niet interesseert hoe duurzaam een bedrijf is, is het net interessant om te gaan kijken naar de CSR-visie van een beursgenoteerde organisatie. Greenwashing en slechte duurzaamheidsresultaten komen steeds vaker in de media, en kunnen aandeelwaarden dan ook doen kelderen. Wat eveneens opmerkelijk is: vrouwen investeren sneller in bedrijven geleid door vrouwen. Vrouwen steunen elkaar dus ook in de beleggingswereld.

Lees ook:  3 x zo ga je gezond en happy de zomer in

Elke vrouw is uiteraard anders, maar het is mooi dat zij in het algemeen een sociaal verantwoord en minder risicovol beleggingsgedrag vertonen. Om hen extra aan te moedigen het “geld nog meer in eigen handen te nemen”, deelt Freedom Finance graag enkele tips voor vrouwen die interesse hebben om te starten met beleggen. Statistisch gezien doen ze het beter dan mannen, dus is het de moeite om het te overwegen.

Bepaal je budget/risico

Voor je start met beleggen, is het belangrijk te bepalen hoeveel geld je wil investeren. Kies je bijvoorbeeld voor een vast maandelijks budget, dan ben je zeker dat je je niet laat verleiden door plotse aandelen met hoge dividenden die niet binnen dat budget passen. Het kan handig zijn om je budget op een aparte rekening te zetten, een beleggingsrekening. Daarop kan je dan bijvoorbeeld maandelijks storten of per kwartaal als je er minder tijd en geld in wil steken.

Kies voor de lange termijn

Investeren mag dan wel geld opbrengen, de winst zal niet meteen op je rekening staan. Zorg er dus voor dat je enkel het geld belegt dat je niet onmiddellijk nodig hebt. Zodat je het voor een langere periode kan investeren. Als je toch graag al een beloning krijgt voor je moeite, kan je kiezen voor aandelen met dividendinkomsten. Zo krijg je regelmatig wat geld uitgekeerd als het bedrijf groeit.

Educate yourself

De financiële wereld is niet makkelijk te volgen, dus is het belangrijk om regelmatig bezig te zijn met je aandelen. Er bestaan talrijke onlinecursussen en video’s om bij te leren over de beursmarkt. Ook artikels en blogposts zijn uitstekende hulpmiddelen om bij te leren zodat je kan blijven evolueren op de beleggingsmarkt.

Lees ook:  Zo regel jij jouw droomvakantie – mét de camper

Doe je huiswerk

Het is niet alleen belangrijk om kennis te vergaren over investeringen in het algemeen, maar ook over je eigen aandelen. Voor je investeert, doe je idealiter onderzoek naar de visie, het duurzaamheidsbeleid, het managementteam., etc. van het bedrijf waarin je wil investeren. Maak er bovendien een gewoonte van om het nieuws te volgen in de relevante industrieën van je aandelen. En probeer om wekelijks op vaste tijdstippen te kijken naar je aandelen. Zo ben je goed op de hoogte en vermijd je verrassingen.

Diversifieer

Omdat vrouwen minder risico’s nemen, lijkt het voor de hand liggend, maar het is essentieel je aandelen te diversifiëren. Spreid je beleggingen, en kies voor een uiteenlopende portefeuille. Investeer bijvoorbeeld niet al je geld in een en dezelfde week, maar beleg ook niet al je aandelen in dezelfde industrie. Zo ben je zeker dat je risico’s gespreid zijn en dat je op lange termijn meer kans hebt om winst te genereren.

Foto header via iStock, credits: sutlafk

0 comments on “Vrouwen zijn beter in beleggen dan mannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *