Met dit 5-stappenplan creëer jij moeiteloos een home gym

Met dit 5-stappenplan creëer jij moeiteloos een home gym

We weten allemaal dat het belangrijk is om, ook met een druk leven, goed voor jezelf te blijven zorgen. Maar dat dat niet altijd even eenvoudig is, weten we ook allemaal. Helemaal wanneer het op sporten aankomt. Gun jij jezelf extra aandacht tussen die colleges, Zoomcalls of wasbeurten door? Aan de hand van onderstaand 5-delige stappenplan bouw jij moeiteloos een heuse home gym.

Bekijk hoeveel ruimte je hebt

Het is vanzelfsprekend slim om eerst te bekijken hoeveel plek je hebt. Kun je de items alleen kwijt in een opbergkast of heb je een garage aan huis? Door eerst het oppervlak te bepalen kun je items elimineren of juist op je verlanglijstje zetten. Wanneer je in een studio of appartement woont is bijvoorbeeld pilates enorm geschikt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is ruimte om op de grond een fitnessmat neer te leggen en eventueel wat fitnessmateriaal, zoals halters of een fitnessbal.

Extra tip: je kunt je meubels ook gebruiken voor oefeningen. Zo kun je een set triceps dips doen door je handen op je eetkamerstoel te plaatsen. Heb je een kamer met extra ruimte? 4 vierkante meter is al genoeg om een kleine sportruimte te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een hometrainer of boksbal met wat los trainingsmateriaal.

Een garage of grote schuur is erg geschikt voor fitness oefeningen. Dankzij de grotere ruimte kun je er een fitnessbankje of zelfs een bodybuildingmachine neerzetten. Ook kun je er veel ander sportmateriaal kwijt, waardoor je makkelijk een goede HIIT-training kunt doen.

Maak een inschatting van je budget

Uiteraard heeft je budget invloed op je aankoop keuzes. Tip: bij Decathlon kan je een home gym samenstellen met elk budget. Zo heb je al een fitnessmat voor €2,99 of doe je al een effectieve training met weerstandsbanden voor €4,99. Wil je van jouw home gym een professionele 5-sterren sportschool maken? Bij Decathlon vind je ook fitnessapparaten als hardloopbanden of krachtstations.

Lees ook:  5 x zo blijf je fit tijdens de zomer

Zorg voor een comfortabele ruimte

Voordat je je home gym gaat installeren, is het belangrijk om je ruimte klaar te maken voor gebruik. Sommige ruimtes zal je als leefruimte en als sportschool gebruiken, dus is het extra belangrijk om je sportspullen goed op te bergen. Ga je sporten in je woonkamer, slaapkamer of washok, zorg er dan voor dat er tijdens het sporten niets in de weg staat en je tijdens het sporten niets om kunt stoten.

Met dit 5-stappenplan creëer jij moeiteloos een home gym

Voldoende licht en warmte in de garage tijdens donkere dagen is ook een absolute must. Daarnaast is voor iedere ruimte ventilatie belangrijk: kies een plek in je huis waar het raam open kan voor frisse lucht. Wil je volledig in de buitenlucht trainen, overweeg dan om een simpele partytent te kopen om ook tijdens regenachtige dagen te kunnen blijven sporten. Sport je buiten, zorg dan voor een droge en overdekte plek om je spullen op te bergen.

Bedenk welke sporten en oefeningen je wilt gaan doen

Een complete home gym ziet er geweldig uit. Toch heb je maar weinig aan sportartikelen die je niet gebruikt. Bedenk daarom goed welke sporten en oefeningen jij écht leuk vindt om te doen. Wil je een volledige fitnesstraining? Of wil je ook graag afwisselen met boksoefeningen? Wil je klein beginnen met wat fitnessoefeningen, dan kun je goed nadenken over je oefeningen. Maak bijvoorbeeld een overzicht van verschillende oefeningen waarbij je hetzelfde materiaal en hetzelfde gewicht kunt gebruiken. Met slechts een fitnessmatje, één dumbbell set, één kettlebell en één weerstandsband kom je al heel ver.

Lees ook:  5 x fit de zomer door

Tip voor als je je basis aan fitness materiaal op een leuke manier wilt uitbreiden: kies voor veelzijdige sportitems. Denk hierbij aan een bosu ball of een gewichtsvest. Dit geeft wat variatie aan je bestaande training!

Zorg ervoor dat de home gym opgeruimd is (én blijft)

Een rondslingerend springtouw of halter waar je overheen kunt struikelen kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat jij je home gym altijd netjes achterlaat en investeer in bijvoorbeeld opbergboxen of opbergplanken. Daarnaast werkt een home gym die opgeruimd is extra motiverend: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. En een opgeruimd hoofd kan zorgen voor nog meer creativiteit tijdens je eerstvolgende fitnesstraining!

0 comments on “Met dit 5-stappenplan creëer jij moeiteloos een home gym

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *