Van fast fashion naar slow fashion; hoe verduurzaam je jouw kledingkast?

Van fast fashion naar slow fashion; hoe verduurzaam je jouw kledingkast?

Fast fashion? Met het nieuwe jaar op komst, en dus ook weer een nieuwe lijst met goede voornemens, mag het eigenlijk wel een tikkeltje langzamer. In de fast fashion industrie gaat het allemaal om lage prijzen, en véél, snelle productie. En dat is nogal slecht voor het milieu en de medemens. Bovendien gaat goede kwaliteit kleding veel langer mee, dus ben je met een duurzame collectie kleren uiteindelijk een stuk minder geld kwijt. Maar waar begin je? Volg deze tips en begin met het verduurzamen van je kledingkast.

Koop minder & definieer je stijl

Een van de grootste problemen van de fast fashion industrie is dat er in enorme hoeveelheden wordt geproduceerd, én dat mensen veel meer kopen dan ze nodig hebben. Ja, tijd om je eigen kledingkast eens onder de loep te nemen. Heb je écht zo veel nodig? Grote kans dat dat niet het geval is. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om dus minder nieuws aan te schaffen. En dat betekent heel simpel gezegd: weet wat je nodig hebt én wat je leuk vindt. Focus je alleen op trends, dan is de kans groot dat je het item volgend jaar al niet meer interessant vindt. Kijk naar de kledingstukken die je graag, en vaak, draagt: wat zijn de kleuren, de silhouetten, de materialen? Een mix van basics en eyecatchers is natuurlijk een goed idee, maar zorg er wel voor dat de items uitstralen wat jíj graag draagt.

Ken je duurzame materialen

Niet onbelangrijk is het materiaal waar jouw kleding van gemaakt is. Hoe natuurlijker, hoe milieuvriendelijker. Laat al dat polyester, acryl en elastaan maar dus even aan de hanger. Al die synthetische stoffen zorgen voor alleen maar meer plastic soep. Gelukkig is het aanbod van biologisch katoen groot! Biologisch is hier belangrijk: heeft het dat label niet, dan worden er pesticiden gebruikt. Het milieu wordt daar niet blij van, maar net zo min de katoenboeren en lokale bevolking. Gerecycled katoen is ook een uitstekende optie (en nog een tikkeltje beter voor het milieu). Kijk verder naar stoffen zoals tencel dat gemaakt is van hout, linnen, hennep of gerecycled polyester.

Lees ook:  Een abonnement op duurzaam toiletpapier

Ga voor tweedehands

Toe aan iets nieuws? Nieuw-nieuw hoeft het niet te zijn. En opties zijn er genoeg. Zo kan je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel om lekker rond te snuffelen tussen alle rekken. Hier vind je vaak bijzondere items – en die zijn dan ook spotgoedkoop. Zie je dat niet zo zitten, dan heb je uiteraard je standaard tweedehands of vintage winkel. Voor true vintage leg je wel wat meer geld neer, maar dan heb je de garantie dat het écht lang meegaat. Tot slot: toch geen zin om het huis uit te gaan? Met apps zoals Vinted heb je toegang tot de (online) kledingkasten van talloze andere gebruikers! En dat is fijn, want zo geef je kleding een nieuwe kans. Tip: heb je bij stap één je eigen kast uitgeruimd? Verkoop deze dan zelf door, en draag je steentje bij terwijl je een extra zakcentje verdient.

Foto header via iStock, credits: millann

0 comments on “Van fast fashion naar slow fashion; hoe verduurzaam je jouw kledingkast?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *