Nieuwe papa's en mama's opgelet: zo laat je je baby beter slapen!

Nieuwe papa’s en mama’s opgelet: zo laat je je baby beter slapen!

Het lijkt een droom die uitkomt om je baby knus in zijn wiegje te zien liggen en naar je te zien glimlachen terwijl hij net heeft genoten van een heerlijk slaapje. Maar het hoeft niet slechts een droom te blijven. Of je oogappel al dan niet goed slaapt, is afhankelijk van verschillende factoren. Je hoeft dus zeker niet bij de pakken te blijven zitten, want er zijn best wel wat trucjes die kunnen helpen.

Tips om je baby beter te helpen slapen

Een baby ligt graag knus, dus is het van belang dat je hem goed inwikkelt en ondersteunt. Net alsof hij nog in je buik zit. Maar let er wel op dit enkel te doen wanneer je hem te slapen legt. Op die manier legt je baby de link met rusten.

Leg je baby wat eerder te slapen. Zo vermijd je dat er uitputting-hysterie ontstaat, die het in slaap vallen alleen nog maar verder bemoeilijkt.

Het is ook van belang om positieve slaapassociaties te creëren. Dit doe je bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de slaapomgeving altijd donker is. Hoe donkerder, hoe beter. Hou je baby bijvoorbeeld ook even rustig vast in een verticale positie voor je hem te slapen legt – i.p.v. hem in slaap te wiegen. Dit kalmeert je baby en bereidt hem voor op het slapen gaan.

Ook al is je baby enkel slaperig, leg hem toch te slapen. Dit is de enige manier waarop je hem kan leren zelfstanding in te slapen. Als je baby enkel in slaapt valt door hem te wiegen, stop daar dan mee. Anders blijft hij dit constant nodig hebben.

Lees ook:  Waarom we meer geld uitgeven bij kouder weer

Verder is het ook belangrijk om overprikkeling te voorkomen voor het slapen gaan en stimulerende activiteiten dan ook tot het minimum te beperken.

Nóg een belangrijke factor die invloed heeft op hoe goed je kind slaapt, is het matras.

Hoe beïnvloedt een slechte matras de slaaprust van je baby?

Uiteindelijk moeten alle kinderen de overstap maken van een wiegje naar een peuterbed. Terwijl deze overgang voor sommige baby’s naadloos verloopt, hebben anderen het er moeilijk mee. Net zoals een slechte nachtrust bij een volwassene leidt tot hoofdpijn, slaperigheid en slechte concentratie, wordt een baby ook negatief beïnvloed door een slechte matraskeuze, wat leidt tot onvoldoende slaap.

Wat is nu een goed matras voor een baby, vraag je je misschien af? Sommige diep gewortelde meningen hierover zijn niet noodzakelijk waar. De meeste moeders denken bijvoorbeeld dat zachtere matrassen veiliger zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Als een kind op een te zachte matras slaapt, kan dat leiden tot verstikking, wurging of wiegendood.   

Hoe kies ik een goed matras voor mijn baby?

Shoppen voor een veilige en comfortabele matras voor uw baby kan best wel lastig zijn. Beneden volgen enkele tips: 

  •       Kies een matras met een gemiddelde stevigheid

Moet je een heel stevig matras kopen of een superzacht? Omdat te stevige matrassen behoorlijk oncomfortabel kunnen zijn en superzachte oppervlakken de kans op verstikking vergroten, kun je kiezen voor een dubbelzijdige matras waarbij de ene kant zachter is dan de andere.

  •       De perfecte verhouding tussen wieg en matras
Lees ook:  4 tips om meer geld over te houden voor je vakantie

Bij de aankoop van een matras voor het wiegje van je baby moet je rekening houden met de afmetingen van het wiegje. De ruimte tussen de wieg en de matras mag niet groter zijn dan twee vingerbreedten; méér en je baby kan in die ruimte bekneld raken. Aangezien iedereen baat heeft bij een gezonde slaap van uitstekende kwaliteit, dien je een matras te kiezen dat perfect in het wiegje van je baby past. 

  •       Zie een kwaliteitsmatras als een investering

Een kwaliteitsmatras moet je kleintje tot in zijn ‘grote-bed-dagen’ begeleiden. De aanschaf ervan kan vrij duur zijn – tot € 300,00 of zelfs meer – maar het is het waard! Vooral als je de mogelijke negatieve gevolgen van een slechte of goedkopere matras afweegt, gaande van micro-organismen en ademhalingscomplicaties tot de meest ernstige risico’s zoals wiegendood, is het zeker beter om te investeren in een kwaliteitsmatras.

Welk materiaal is het meest geschikt voor het matras van je kleintje?

Voor het matras van je baby, kan je het best kiezen voor koudschuim of 100% natuurlijke latex. Koudschuim heeft een open celstructuur, zodat vocht en temperatuur uitstekend worden gereguleerd. Bovendien treedt er amper kuilvorming op en staat koudschuim garant voor een niet te onderschatten druk-verlagende werking. Koudschuim is bovendien anti-allergeen en huisstofmijt werend.

Een kwalitatieve koudschuimmatras is daarom dé ideale keuze voor je baby. Hypnia biedt een ruime keuze aan koudschuimmatrassen. Je vindt er zeker het beste matras voor jouw oogappel.

En vergeet niet! Voor zowel jezelf, als je kind is het belangrijk om gezond en wel door het leven te stappen. en moet je, buiten het meest geschikte matras, ook voldoende aandacht besteden aan een goede slaaproutine. 

Lees ook:  5 x cadeau inspiratie voor Moederdag

Foto header via iStock, credits: vadimguzhva

0 comments on “Nieuwe papa’s en mama’s opgelet: zo laat je je baby beter slapen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *