Feestdagen cocktail recept: Espresso Martini “di mandorla” met een tik

Feestdagen cocktail recept: Espresso Martini “di mandorla” met een tik

Een cocktail ‘to wake me up and mess me up’, dat is zo’n beetje hoe het recept voor de espresso martini is ontstaan in de jaren ’80. Althans volgens de verhalen. In de jaren daarna groeide deze cocktail uit tot een ware klassieker. Als je zowel van koffie houdt als van cocktails houdt, is het het perfecte drankje op een avond uit of natuurlijk tijdens de feestdagen. Maar ook als je dat niet bent, is de espresso martini een aanrader. Omdat je er echt je eigen touch aan kan geven. Distilleerderij Boomsma daagde ons uit een recept te bedenken waarmee je zeker voor de dag kan komen deze Kerst. Zodoende kwamen we met de Espresso Martini “di mandorla” met een tik.

Wat heb je nodig

– 30 ml Boomsma koffielikeur
– 30 ml Esbjærg Vodka
– 1 theelepel Sambuca
– 30 ml verse espresso (met amandeltonen)
– crushed ice
– 3 koffieboontjes

Giet de koffielikeur, Vodka en espresso in een shaker. Voeg er crushed ijs toe en shaken maar! Voeg nog de theelepel Sambuca toe en shake nogmaals. Schenk de cocktail uit zonder het ijs in een echt martiniglas en top het af met de drie koffieboontjes. Serveer de cocktail met wat chocoladeboontjes of oude kaas met vijgenjam on the side….

Nog even over de ‘tik’ in de Espresso Martini

De tik die je in deze espresso martini toevoegt is de Sambuca. Sambuca wordt volgens traditie geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Vroeger dronken wij dit wanneer we op vakantie waren in Italie, en was een heerlijk drankje tijdens de zwoele zomeravonden. De kenmerkende anijssmaak van de Sambuca kan je nu ook terugvinden als ‘tik’ in ons recept van de espresso martini. En hoe mooi is de symboliek van de drie koffiebonen? Helemaal in deze tijd.

Lees ook:  Op de koffie op het 'platteland': 4 x de leukste streekwinkels in Nederland

Nice to know

De koffielikeur van Boomsma is gemaakt met ‘Cold Brew’ koffie van verse Arabica bonen. Deze methode en het type koffieboon zorgt voor een heerlijke, zachte en zoete koffiesmaak die je smaakpapillen subtiel wakker schudt. De afdronk is lang, fluweelzacht met ook tonen van sinaasappel. De likeur is verkrijgbaar bij de betere slijterij voor € 8,95 (adviesprijs).

Overigens hoef je de koffielikeur zeker niet alleen toe te passen in een cocktail. De likeur is ook heerlijk puur, koud en met wat ijs of in een dessert zoals een Affogato.

Happy delicious new year!

0 comments on “Feestdagen cocktail recept: Espresso Martini “di mandorla” met een tik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *