Wenen: een stad vol pracht en praal, culinaire belevenissen én muziek

by Emma

Op zoek naar inspiratie voor een stedentrip? Ga dan eens naar Wenen. Je kent het misschien als de stad waar alles tot in de puntjes is geregeld, iedereen op tijd komt en waar het na tien uur ’s avonds stil is op straat. Maar: tussen de regels en stilte door vind je een bruisende, culturele stad.

Kunst, kitsch en alles daartussenin

Wie cultuur wil snuiven in de Oostenrijkse hoofdstad hoeft niet ver te zoeken. De kunst krijg je namelijk op een goud omringd dienblad aangereikt. En dat is bijna letterlijk. De stad staat vol monumentale gebouwen uit de Baroque tijd, is rijk aan musea en op elke hoek vind je een kaffeehaus die doen denken aan de 18e-eeuwse Italiaanse Palazzo’s. Ook het Schönbrunn paleis bijvoorbeeld, of de Stephansdom in het spirituele hart van de stad zijn indrukwekkende bezienswaardigheden. Klim naar de top van de kerktoren en je wordt beloond met het mooiste uitzicht over de hele stad (zelfs als je hoogtevrees hebt, vergeet je die even). Bovendien duizelt het van de musea – grote kans dat je niet alles in één keer bezichtigen kan. Als je toch moet kiezen, sla dan het Kunsthistorisches Museum, de Belvedere galerij en het Albertina niet over. Daar vind je grootheden zoals Klimt, Dürer, Schiele en nog veel meer.

Van Schnitzel tot Strudel

Als je in Wenen verblijft, moet je natuurlijk wél een paar van de authentieke gerechten proeven. Een schnitzel heb je vast eens gegeten, maar niet zoals ze die in Wenen maken. Voor de áller beste ga je langs bij Meissl & Schadn – en het zal je niet teleurstellen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om een chique outfit uit de kast te trekken én kan je toekijken hoe dit typisch Weense gerecht live voor je wordt klaargemaakt. Toch liever iets zoets? In Wenen zijn ze dol op toetjes. De stad kent een echte koffiecultuur, dus voor een langere tijd leuten is dan ook heel normaal. Als je benieuwd bent naar de beroemde chocolade cake met abrikozenjam en glazuur – de Sachtertorte – of juist de Apfel-Strudel, dan kun je terecht bij Café Sacher, Café Central of Café Demel. Je geniet daar niet alleen van de lekkernijen, maar net zo van het mooie interieur. Bereid je voor op goed gevulde borden. Niet alleen het eten komt in grote porties – dit geldt ook voor het bier. Liefhebbers moeten vooral eens de Ottakringer, Gusswerk of de Loncium proberen.

Lees ook:  Eten in PARK, het restaurant van het prachtig gerenoveerde Hotel Arena

De stad van de muziek

Tot slot kan de muziek niet vergeten worden. Voor liefhebbers van klassieke muziek, is de Wiener Staatsoper een must. Het is ’s Werelds grootste muziektheater en een geweldige plek om je te wanen in de tijd van Mozart (die daar ook écht heeft opgetreden). Boek je ticket op tijd, want je wil een avond vol opera of ballet niet missen. Toch niet gelukt? Geen zorgen. Dan boek je gewoon een tour – het gebouw zelf is imposant genoeg. Maar als de avond nog jong is en je toe bent aan een swingende nacht, dan is er ook genoeg jazz en blues. Zo is Porgy & Bess een van de beste jazz clubs in heel Europa met een karakteristiek interieur. De ruimtes worden al sinds 1850 gebruikt en zorgen voor een unieke sfeer die je niet wilt missen.

Foto header via iStock, credits: RudyBalasko

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy