Waarom we meer geld uitgeven bij kouder weer

Waarom we meer geld uitgeven bij kouder weer

Tijdens de zomer gaan we op vakantie, organiseren we tuinfeestjes, brengen we meer tijd door buitenshuis en zijn de kinderen thuis van school. Toch geven we in de zomer minder geld uit dan in de winter. Hoe komt dat? En hoe zorg je ervoor dat de kosten ook tijdens de koude dagen binnen de perken blijven?

Waarom we meer uitgeven in de winter

1. Hogere energiekosten

De grootste oorzaak van hogere kosten tijdens de wintermaanden, ligt bij het feit dat het veel kouder is. Bij kouder weer steken we met z’n allen lekker de verwarming aan. Dat kost echter heel wat extra, zeker als je het weken na elkaar doet.

Of je nu op elektriciteit of gas verwarmt, je zal een merkbaar hogere rekening krijgen voorgeschoteld aan het einde van een koude maand.

2. Aankopen van winterkleding

Met koud weer, sneeuw en ijs komt ook de nood om ons warmer aan te kleden, zeker wanneer we ons naar buiten begeven. Winterkleding kost doorgaans een flinke duit, want er is nu eenmaal meer stof en materiaal nodig om een dikke parka te maken dan een losse T-shirt.

Als je op vakantie trekt in de zomer, heb je doorgaans niets extra’s nodig. Wat shirts, korte broeken, een jurkje, en je bent klaar om te vertrekken. Maar als je op vakantie gaat in de winter, moet je vaak gespecialiseerde en dure kleding kopen. Al helemaal als je op wintersport gaat.

3. De feestdagen

De feestdagen zijn misschien wel de gezelligste tijd van het jaar. Met de familie afspreken, lekker knus aan de haard zitten en genieten van een heerlijke maaltijd. Maar met kerst en nieuwjaar komen natuurlijk ook een heleboel extra kosten kijken.

Lees ook:  Weg met goede voornemens, zo stel je jouw glasheldere doelen voor 2021

Denk aan de overvloed aan lekker (en vaak ook iets duurder) eten, kerstdecoratie, mooie cadeautjes voor de hele familie en een royale hoeveelheid alcohol.

4. Persoonlijke veiligheid

Hierbij denken we niet aan een alarmsysteemhoewel dat zeker ook een goed idee is, want de nachten zijn langer – maar eerder aan de risico’s die sneeuw en vries met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan je auto.

Sneeuwkettingen of winterbanden komen bij sneeuw of ijzel goed van pas. Daarnaast koop je best een product om je deuren te ontvriezen, en ook zout strooien is vaak nodig als het stevig gevroren heeft.

Zo bespaar je geld tijdens de koude dagen

1. Optimaliseer je verwarmingssysteem

Naast goede isolatie, heeft je verwarmingssysteem een grote invloed op je energiefactuur. Maak er dus een gewoonte van om je verwarmingssysteem voor de winter goed na te laten kijken en te optimaliseren.

Installeer een slimme thermostaat die de temperatuur in je huis automatisch regelt. Als je niet thuis bent, zal de temperatuur automatisch lager liggen. Daarnaast verwarm je zo alleen de kamers waar je effectief bent, waardoor je nog meer energie bespaart.

2. Bereid je extra voor

Wil je je geen zorgen maken tijdens de koudere maanden? Dan creëer je doorheen het jaar best een buffer. Zet bijvoorbeeld elke maand een bedrag opzij, beleg in aandelen of investeer in crypto.

Hierbij is het belangrijk dat je enkel geld investeert dat je echt kan missen. Doe daarnaast voldoende onderzoek naar wat naar het beste trading platform is voor jou. Let daarbij goed op: Wat is de minimale inleg? Wat zijn de kosten om geld op te nemen? Zijn er commissies? Zijn er promoties?

Lees ook:  Dé terrasverkiezing van het jaar; wat is jouw favo plek om een 'terrasje te pakken'?

3. Shop tijdens de zomer

Buiten het seizoen kan je heel wat koopjes doen. Een radiator of warme jas zal doorgaans meer kosten in december dan in augustus. Als je weet dat jouw winterjas bijna aan vervanging toe is, koop je die dus best al aan in de winter tegen een zachter prijsje.

4. Hou je radiatoren vrij

Dit is een fout die veel mensen maken. Ze leggen voorwerpen of kleding op hun verwarming, of zetten er allerlei zaken voor. Zo gaat er natuurlijk heel wat warmte verloren. Dergelijke apparaten werken het beste als ze volledig vrij zijn. Hang dus bijvoorbeeld ook geen gordijnen voor je radiator.

5. Kleed je warm aan

De verwarming de hele dag laten draaien is heerlijk gezellig, maar ook vreselijk duur. Maak er een gewoonte van om in de winter een dikke trui en stevige sokken aan te doen, ook wanneer je thuis bent. Zo zal je al heel wat minder nood hebben aan je verwarming.

Daarnaast zijn er nog tientallen andere eenvoudige manieren om geld te besparen. Maak voor jezelf uit waar je bereid bent toegevingen te doen. Vergeet vooral niet te genieten van deze gezellige periode.

Foto header via iStock, credits: Kichigin

0 comments on “Waarom we meer geld uitgeven bij kouder weer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *