Je tuin winterklaar in 4 stappen

Je tuin winterklaar in 4 stappen

Nu de herfst in zijn volle pracht aanwezig is, is het ook zaak je tuin winterklaar te maken. Over het algemeen zijn de beste maanden om dit te doen oktober en november, omdat het dan nog niet superkoud is en de bodem niet bevroren is. En de reden om je tuin winterklaar te maken is natuurlijk zodat je in het voorjaar weer kunt gaan genieten van een groeiende en bloeiende tuin. Wij geven handvatten in dit artikel over welke tuinklussen allemaal slim zijn om te doen, zo net voor de winter:

1. Bladeren ruimen

Waarbij we gelijk zeggen: hark zeker niet alle bladeren weg. Bladeren zijn namelijk de perfecte ingrediënten voor compost. Laat dan ook een laagje liggen tussen de planten en op het gras. Of verzamel ze op een composthoop, zodat je het in de lente kan gebruiken om uit te strooien over je gazon. Wil je de bladeren te lijf gaan? Kies dan voor een bladhark met goed verende kunststof tanden en een grote werkbreedte.

2. Snoeien en hakken

Deze periode van het jaar is ook de ideale aangelegenheid om kale bomen bij te snoeien. Met een (ketting)zaag haal je de uitlopers weg. Heb je hout in de tuin wat je wilt gebruiken voor haardvuur? Dan is de aanschaaf van een goede bijl of houtklever een must. Een Kloofbijl heeft over het algemeen een zware kop. Dit gewicht maakt het onmogelijk om er mee te hakken, je kan er dus echt alleen mee kloven. Fiskars heeft een mooi assortiment van bijlen waarmee je zeker uit de voeten komt bij deze klus.

Lees ook:  Inspiratie: DIY urban jungle

3. Bloembollen!

Wil je een kleurige tuin in het voorjaar dan is het aan te raden nu de bloembollen in de grond te stoppen. Voordeel; de grond is nu nog zacht. Als de vorst erin zit, lukt het niet meer.

4. Denk aan de diertjes

Natuurlijk hoort bij het winterklaar maken van je tuin ook het plaatsen van een vogelhuisje, vogelvoer en/of een egelhuisje. Dat laatste is echt belangrijk, omdat egels tegenwoordig moeilijk een plek kunnen vinden om te overwinteren. In de tuincentra kan je een kant-en-klaar egelhuisje kopen. En vogelvoer hoef je niet te kopen; probeer het ook eens zelf te maken. Hartstikke leuk om te doen. Zeker samen met je kids!

Foto header via iStock, credits: Maksym Belchenko

0 comments on “Je tuin winterklaar in 4 stappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *