Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

Het aardappelrooien is in volle gang en nu het buiten kouder wordt, is ook het stamppot seizoen weer begonnen. En deze oerhollandse eenpansmaaltijd die voortbouwt op een traditie van ruim vijf eeuwen lijkt aan populariteit te winnen. Uit cijfers van een onderzoeksbureau blijkt dat er in de vorige winter ruim 3% meer stamppot aardappelen zijn gegeten dan het jaar daarvoor. En er wordt verwacht dat deze trend deze winter wordt doorgezet.

Boerenkool meest populaire stamppot

Uit een groot pieper-onderzoek, recentelijk uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van de NAO, blijkt dat boerenkool nog altijd de favoriete stamppot is onder Nederlanders (34%), gevolgd door andijvie (20%). Zuurkool en hutspot delen de derde plek (17%). Daarnaast is de stamppot met zuurkool bij ouderen opvallend populairder dan bij de andere leeftijdscategorieën, en bij degenen onder de 40 is dat vooral andijvie.

Geliefd tijdens koude dagen

Gerechten met aardappels zijn ook het meest geliefd tijdens koude dagen, zo blijkt uit het onderzoek. Men eet de aardappel liever op een gure herfstdag (23%) of koude winterdag (35%) dan op een zonnige lentedag (8%) of warme zomerdag (4%). Vrouwen zijn tijdens de winter grotere fans (40% heeft er dan zin in) dan mannen (28%) van aardappelen.

Aardappel populair onder gezinnen

Jong of oud, Nederlanders blijven echte aardappeleters. De aardappel is met name geliefd onder gezinnen met kinderen. Bij 41% van de gezinnen met kinderen van 0-4 jaar staat de aardappel 2 tot 3 keer per week op tafel. Bij de gezinnen met kinderen van 5-12 geeft maar liefst 67% aan 6x per week aardappels te eten. Koken is veruit de meest populaire vorm van aardappelbereiding (52%) gevolgd door bakken (17%) en stampen (10%). De populairste groente om bij aardappels te eten zijn sperziebonen (56%), gevolgd door bloemkool (50%) en broccoli (45%). Het minst populair is courgette (8%). Ook bleek uit het pieperonderzoek dat men in dorpen veel vaker aardappels eet dan in steden. 48% van de dorpelingen geeft aan dat ze 6 per week op het menu staan, in de stad is dat slechts 10%.

Lees ook:  5 beste vakantietips voor jonge gezinnen

De stamppotwagen en route

Afgelopen weekend reed er ook een heuse stamppotwagen rond, om de opening van het stamppot seizoen ‘te vieren’. Op vrijdag 19 november reed Samuel Levie, de schrijver van o.a. het kookboek ‘Zo Gepiept’, met zijn stamppotwagen door regio Amsterdam en Utrecht om het stamppotseizoen officieel af te trappen. Hij deelde daarbij vier speciaal door hem ontwikkelde bijzondere stamppotten uit in de vorm van bolletjes op een hoorntje.

Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

Wat is jouw favoriete stamppot? Laat het weten in de comments! Happy stamppotseizoen deze winter…

0 comments on “Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *