4 tips voor een betere akoestiek in een ruimte

by Redactie

Of het nou om een bedrijfsruimte of om een kamer in huis gaat, een slechte akoestiek is altijd erg vervelend; het zorgt er namelijk voor dat je je minder goed kunt concentreren. Daarnaast resulteert het er ook nog eens in dat je je minder goed verstaanbaar kunt maken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat de akoestiek in een ruimte beter wordt. Je leest het in dit artikel!

Hoe ontstaat slechte akoestiek?

Allereerst: hoe ontstaat die slechte akoestiek? Gladden en harde oppervlakken weerkaatsen geluid in een ruimte. En vooral in een grote ruimte kan dit voor galmende geluiden zorgen. Veel mensen denken dat dit alleen opgaat voor muren, maar ook grote raampartijen en gladde vloeren kunnen bijdragen aan een slechte akoestiek. Gelukkig kun je deze weerkaatsingen van geluid tegengaan door ervoor te zorgen dat ze worden geabsorbeerd. Gebruik daarom de tips hieronder!

1. Goede raambekleding

Vaak kun je de ergste echo of galm al weghalen door de ruimte te voorzien van goede raambekleding. Op die manier wordt de meeste weerkaatsing van geluiden al tegengegaan. Investeer daarom in rolgordijnen of jaloezieën en maak het af door nog voor overgordijnen of vitrage te gaan. Je zult zien dat de akoestiek dan gelijk een stuk beter is.

2. Houten wandpanelen

Soms is de gehorigheid in een ruimte zo groot dat je het zult moeten oplossen met houten wandpanelen. In dat geval zorgt een akoestisch paneel ervoor dat de geluiden worden geabsorbeerd en er een betere akoestiek ontstaat in de ruimte. De panelen zorgen niet alleen voor een betere akoestiek, maar zorgen er ook nog eens voor dat de ruimte er gelijk erg stijlvol uitziet.

Lees ook:  Een sedumdak laten aanleggen: alle ins en outs op een rij!

3. De juiste vloerbekleding

De juiste vloerbekleding kan ook bijdragen aan een betere akoestiek. Vloerbedekking of tapijt zou natuurlijk het beste zijn om de geluiden te dempen, maar tegenwoordig kiezen mensen liever voor strakkere opties zoals laminaat, PVC of een betonnen gietvloer. In dat geval zou je de akoestiek kunnen verbeteren door een (hoogpolig) vloerkleed neer te leggen op een bepaalde plek in de ruimte.

4. Deel de ruimte op

Vooral in erg grote en vrij minimalistisch ingerichte ruimtes kan het een uitdaging zijn om de akoestiek te verbeteren. In dit geval is het aan te raden om te proberen de ruimte op te delen; dit kun je doen door hoekjes te creëren. Doe dit door te investeren in roomdividers; deze heb je in verschillende soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een roomdivider in de vorm van een boekenkast of een exemplaar die je kunt gebruiken als bureau.

Extra tip: je kunt ook de akoestiek verbeteren door meer accessoires of bijvoorbeeld planten in de ruimte neer te zetten.

Foto header via iStock, credits: BrAt_PiKaChU

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy