Van workation naar recreatiewoning

by Jill Buitenhuis

Droom je van een eigen plek waar je ontsnapt aan de werkelijkheid? Waar je weer creativiteit kunt opdoen wanneer je dat thuis niet meer vindt? Of heb je behoefte aan een plek die je kunt verhuren om extra inkomen te genereren? Een recreatiewoning in eigen land is de oplossing. Sinds corona is de populariteit van het hebben van een extra huis enorm toegenomen. De behoefte aan ontsnapping en rust werd belangrijker dan ooit. Begint het bij jou ook te kriebelen om een extra huis te kopen? Lees meer over de opties die er zijn met betrekking tot de financiering.

De eerste stap

De eerste stap bij het financieren van een recreatiewoning is het bepalen van het leenbedrag. Dit bedrag zal je duidelijkheid geven over de financieringsopties. De goedkoopste optie is spaargeld, maar de meeste mensen financieren hun recreatiewoning met overwaarde of een consumptief krediet.

Heb je geen overwaarde? Niet getreurd; het is ook mogelijk om jouw recreatiewoning te financieren met een speciale recreatiewoning hypotheek.

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een recreatiewoning en weet met welk doel je de woning wil kopen, is de eerste stap om te bepalen welk bedrag je wil financieren.De tweede vraag: ga je er ook eigen (spaar)geld in stoppen? In de meeste gevallen is dat een voorwaarde om de financieren van een tweede woning rond te krijgen.

Hypotheek

De eerste optie om de financiering van een recreatiewoning rond te krijgen, is het verhogen van de huidige hypotheek. Of dit de beste optie is, hangt af van de overwaarde die je hebt op je eigen huis. Heb je niet genoeg overwaarde? Dan is er de mogelijkheid om een nieuwe hypotheek af te sluiten om te recreatiewoning te financieren. Je inkomen speelt hierbij een belangrijke rol. Ben je van plan om de woning deels te verhuren? Dan mogen de huurinkomsten meegenomen worden voor de berekening van de maximale hypotheek. Let wel op, met een hypotheek kun je niet 100% van de kosten financieren en je bent gebonden aan speciale voorwaarden voor het verhuren.

Lees ook:  Hoge zorgkosten voor je huisdier? Zo voorkomt je het.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan gunstig zijn voor het financieren van een recreatiewoning. Wanneer je bijvoorbeeld een chalet koopt voor €85.000, los je deze in maximaal tien tot maximaal vijftien jaar af met een persoonlijke lening. Dit berekent ten opzichte van dertig jaar rente betalen bij een hypotheek, maakt dat je goedkoper uit bent. De maandtermijn is door deze kortere looptijd wel hoger. Je sluit een persoonlijke lening af vanaf 3,4% rente. Daarnaast, is de woning geheel van jou en hoef je geen rekening te houden met de bank (fijn als je kiest voor het verhuren van de woning).

Hypotheek in combinatie met een persoonlijke lening

Natuurlijk is er ook een combinatie van eerder genoemde opties mogelijk. Het combineren van een persoonlijke lening en een hypotheek, is vooral gunstig wanneer je naast de aankoop van je recreatiewoning ook van plan bent het huis op te knappen.

Foto header via iStock, credits: mr_andersson

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy