Belastingvrij geld schenken: dit zijn de regels

by Redactie

Geld schenken aan bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen? Het is niet voor iedereen financieel een optie. Anderen die wel de financiële ruimte ervoor hebben, doen het vanwege uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze hun kind of kleinkind een steuntje in de rug willen geven, of omdat ze liever bij leven nog schenken dan dat het om een erfenis gaat. Of omdat ze op deze manier minder belasting hoeven te betalen. Het liefst schenk je belastingvrij uiteraard. Met welke regels moet je allemaal rekening houden als je belastingvrij wil schenken?

Schenken aan kinderen

Er zijn diverse schenkingen mogelijk, zowel eenmalig als jaarlijks. Eenmalig mogen ouders aan kinderen in de leeftijd van achttien tot veertig belastingvrij maximaal 26.881 euro met een vrije besteding schenken. Een andere optie is een schenking voor een dure studie. Voor een studie die minimaal 20.000 euro per jaar kost mag aan een kind van achttien tot veertig jaar eenmalig maximaal 55.996 euro belastingvrij geschonken worden. Tot slot mogen ouders een kind tot veertig jaar eenmalig 105.302 euro belastingvrij geven voor de verbouwing of aankoop van een woning, of de aflossing van de hypotheek. Dit is de zogeheten jubelton, die mag worden uitgespreid over maximaal drie jaar.

In de jaren waarin geen gebruik wordt gemaakt van een schenking met verhoogde vrijstelling, mogen ouders hun kinderen (ook stief- of pleegkinderen) jaarlijks een bepaald bedrag schenken. In 2021 gaat het om 6.604 euro. En in 2022 geldt weer een lager bedrag, aangezien dit jaar vanwege de coronacrisis het bedrag met 1.000 euro verhoogd was.

Lees ook:  Het belang van business apps in moderne bedrijfsvoering

Schenken aan kleinkinderen

Wil je belastingvrij schenken aan je kleinkind, dan is er deels sprake van afwijkende regels. In dit geval is er namelijk sprake van een vrijstelling van 3.244 euro per jaar in 2021. Ook dit bedrag is vanwege de coronacrisis in 2021 ongeveer 1.000 euro hoger dan het waarschijnlijk weer in 2022 zal zijn. Voor kleinkinderen van achttien tot veertig jaar geldt daarnaast ook de verhoogde vrijstelling van ruim 100.000 euro voor aflossing van de woningschuld, of aankoop of verbouwing van de eigen woning.

Moet je een schenking vastleggen in een overeenkomst?

Een schenking is niet verplicht, maar wel aan te raden om schriftelijk vast te leggen. Zo is voor zowel de schenker als de ontvanger duidelijk welke voorwaarden zijn afgesproken. En welke rechten en plichten beide partijen hebben. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar moeilijk te bewijzen. Beter is het om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit is mogelijk door middel van een eigen opgestelde overeenkomst, of een notariële akte. Een eenmalige schenking (ook een belastingvrije) dient overigens altijd doorgegeven te worden bij de Belastingdienst. De ontvanger kan dit online doen bij MijnBelastingdienst, via een ‘aangifte schenkbelasting’.

Illustratie header via iStock, credits: invincible_bulldog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy