Voortaan mega snel internetten: hoe werkt glasvezel en wat zijn de voordelen?

by Emma

Wie glasvezel hoort, denkt al gauw aan een snelle internet verbinding. En dat klopt! Maar er zijn nog veel meer voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld DSL en kabelinternet. Ook snel internetten thuis? Hier lees je wat glasvezel precies is, inclusief alle voordelen op een rij.

Wat is het?

Al zo’n 2,6 miljoen huishoudens in Nederland hebben toegang tot glasvezel internet en steeds meer gezinnen worden op het supersnelle netwerk aangesloten. Maar wat is het precies? De vezel (of fiber) waar het allemaal om gaat is ongeveer net zo dun als een haar. De twee soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten maken het een sterk ding! Zo’n glasvezel verzendt informatie door de kabels en dit gaat ontzettend snel – en dat komt omdat het allemaal via laserlicht gebeurt. Doordat het licht via een bepaalde serie knippert, wordt die informatie doorgestuurd. Denk aan films, e-mails en sites: alles wordt op deze manier verstuurd. En hoe sneller het laserlicht aan- en uitgaat, hoe sneller alles verzonden wordt. En dat betekent súper snel internetten. Dit komt ook doordat glasvezel een eigen netwerk heeft. Om erachter te komen of jouw buurt al aangesloten is op glasvezel, hoef je slechts de postcodecheck te doen.

Hoge snelheden

In één klik een hele tv-serie binnenhalen, video’s die nooit meer bufferen en met een hele groep vrienden tegelijkertijd gamen. Dat kan allemaal met glasvezel door de hoge – én constante – snelheden. Met tot 1Gbit/s is thuiswerken, Zoomen, streamen en gamen geen enkel probleem. Als je thuis merkt dat je toch last hebt van een trage verbinding, is het handig om eerst te checken of het aan je internet, wifi, of acces points ligt.

Lees ook:  Nieuw 'shop till you drop' fenomeen in Nederland: Prime Day

Gratis aansluiting

Gelukkig hoef je geen expert te zijn op het gebied van glasvezelpakketten en internetverbindingen om zelf gebruik te kunnen maken van een glasvezelverbinding. Laat het pakket gewoon installeren door een monteur die er wél verstand van heeft. Dit is vaak gratis, en bij sommige providers zelfs verplicht. Nou, mooi meegenomen.

Uploaden en downloaden gaat net zo snel

Het moet gezegd: een van de grootste voordelen van glasvezel is dat je al jouw bestanden net zo snel kan up- als downloaden. De snelheid blijft hetzelfde. Dat betekent dat het niet uitmaakt of je nu de online krant leest of een YouTubefilmpje wilt uploaden, je hoeft je nooit zorgen te maken dat je wat langer moet wachten. Heb je DSL bijvoorbeeld, dan moet je dit helaas missen: daar kost het uploaden veel meer tijd dan het downloaden van informatie.

Niet zo storingsgevoelig

Omdat de kabels dus zo sterk zijn, kunnen ze op een lange afstand gelegd worden en verandert daarmee niets aan de snelheid van je verbinding (dit in tegenstelling tot andere internetaansluitingen). Hoe verder weg hoe slechter de verbinding gaat dus niet op zodra je op het glasvezelnetwerk bent aangesloten. Een stabiele internetverbinding is gegarandeerd! En dat komt goed uit, zeker als je de verbinding met meerdere mensen moet delen, zoals bij grote families, studentenhuizen of fanatieke gamers. Vakantiefoto’s uploaden terwijl je een Netflix serie kijkt en tegelijkertijd een film download, het was nog nooit zo makkelijk.

Illustratie header via iStock, credits: VectorHot

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy