Spring in de bres (op een ludieke manier) voor de egel

by Redactie

Het gaat slecht met de egel in Nederland. In tien jaar tijd is het aantal egels gehalveerd. Alle reden voor OERRR (het jeugdprogramma van Natuurmonumenten) om de barricades op te gaan. Oftewel, OERRR roep iedereen op om mee te strijden voor de egel: zaag een gat in de schutting voor een egelsnelweg, maak een rommeltje van je tuin én zet in oktober je stekels op.

OERRRkreet

De egel is misschien het minst aaibare diertje in Nederland, maar wel een van de schattigste – als we het aantal fanpages op social media tellen. Egels laten zich overdag niet zien, zijn bang voor mensen en staan bekend om hun scherpe stekels. Vooral als ze in gevaar zijn. Toch hebben ze de hulp van mensen juist hard nodig om te overleven. Daarom roept OERRR alle kinderen op om in de maand oktober op te komen voor de egel door stekels in hun haar te maken. Het voortbestaan van de egel is namelijk in gevaar en het is hoog tijd dat daar meer aandacht voor komt.

Door verstedelijking is voedsel en onderdak moeilijk te vinden

Egels leven in bossen, tuinen en zelfs in steden als er maar genoeg verschillende soorten planten, struiken, dieren en insecten zijn. Boswachter Ruben: “Egels in Nederland hebben het zwaar. Door verstedelijking is er minder voedsel en onderdak te vinden. Daarom heeft dit leuke nachtdier onze hulp en steun nodig, als het zo doorgaat, zijn er straks helemaal geen egels meer. Terwijl de aanwezigheid van egels een goede aanwijzing is hoe het met de biodiversiteit is gesteld.”

Lees ook:  Dit is de schattigste en duurzame stadsauto: Fiat 500E

Strijders gezocht!

In de maand oktober roept OERRR alle kinderen in Nederland op om te strijden voor de egel. Er zijn namelijk heel veel dingen die je kunt doen om de egel te redden. Zo helpt het om rommelhoekjes te creëren of een egelhotel te bouwen in de tuin. Of om een heuse egelsnelweg aan te leggen door een gat in de schutting te zagen. En een gat in die van de buren. En in die van de buren van de buren. Wel eerst even met de buren overleggen natuurlijk! Want met een egelsnelweg maak je het pad vrij naar het vinden van meer voedsel. Het helpt ook om een bordje met kattenvoer en een bakje water neer te zetten in de tuin. Geen melk, want egels zijn lactose-intolerant. Op OERRR.nl/egel staan nog veel meer tips om de egel te redden en via deze website kun je een OERRR-strijdpakket (gratis) aanvragen. Dit pakket bevat middelen voor kinderen om egels in de buurt te helpen.

Die barricades dus op!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy