Proef de (wilde) herfst in de Achterhoek

by Jill Buitenhuis

Wie van Nederlandse gezelligheid houdt denkt misschien als eerst aan het zuiden van het land. Maar in de Achterhoek weten ze ook heel goed hoe je een fijne sfeer creëert en wat lekker eten is. En dat niet alleen. De Achterhoek is een van de pareltjes in ons land, waar je niet op uitgekeken raakt. Vóóral in de herfst. Tijdens het wildseizoen is de Achterhoek misschien wel op z’n mooist. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en daarom nemen we je mee op reis naar deze plek. Wanneer je zelf reist vanaf Utrecht, rijd je binnen een ruim uur deze prachtige plek binnen. Vanaf dat moment zul je verkocht zijn. ‘Vaak bu’j te bange’, zouden de Achterhoekers zeggen. Oftewel: Maak je geen zorgen, spring eens in het diepe. Kortom, niet nadenken, gewoon doen!

Op ontdekkingstocht

Het landschap van de Achterhoek kenmerkt zich door continue afwisseling. Van uitgestrekte bossen en pittoreske dorpen tot statige herenhuizen en oude kastelen. Vanaf de glooiende heuvels heb je het mooiste uitzicht over het landschap. Het leukste is om dit landschap (wat ook wel bekend staat als coulissenlandschap) te voet te ontdekken tijdens een herfstachtige dag. De Lochemse Berg is een van de plekken waar je dit goed kunt doen. De heuvel is 49,2 meter hoog en vormt het hoogste punt tussen de stadjes Lochem en Barchem. Je vindt hier ook de Kale berg en vele wandelpaden, die je leiden naar de toppen van de heuvels. Het fijne aan deze omgeving is de rust. Je ontsnapt hier echt even aan de hectiek van de dag. Nationaal Landschap Winterswijk is er ook eentje voor op je lijstje tijdens je trip. Een rustig gebied, waar je fijn wandelt langs de weilanden. Een kijkje nemen bij de Steengroeve is ook zeker aan te raden. Hier wordt kalk gewonnen en is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Een origineel uitje om bijvoorbeeld met de hele familie te doen tijdens een familiedag.

Lees ook:  Vegan eten in Rotterdam? Meet heerlijke Rozey!

Prachtige natuur in de Achterhoek Prachtige natuur in de Achterhoek

Het walhalla voor cultuurliefhebbers en bourgondiërs

Ben je na het ontdekken van het Achterhoekse landschap toe aan wat cultuur? Geen probleem. Dan wachten er weer talloze mogelijkheden op je. Bezoek onder andere Ruurlo, een heel mooi dorpje in het zuiden van de Achterhoek. Het ultieme hoogtepunt hier is Kasteel Ruurlo. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd en maakt sinds 2017 deel uit van het museum MORE. Een snoepwinkel voor de kunstliefhebber. Ben je een bourgondiër en plof je liever zo snel mogelijk neer in een leuk café, omringd door een zichtbaar rijke geschiedenis? Met een échte Grolsch in je handen? Dan wacht Groenlo op je (daar ligt immers ook de oorsprong van dit bier!). Een en al Achterhoekse gezelligheid tijdens een echte Nederlandse herfst. De overdekte veranda van stadscafé Welgelegen in Groenlo is daarvoor de ultieme tip.

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo

Het wildseizoen

Nog een van de redenen waarom zoveel mensen graag op tripje-in-eigen-land naar de Achterhoek gaan, is de traditie van het wild eten. Wanneer de zomer plaats maakt voor de herfst en de bladeren weer van de bomen vallen, geniet je in de streek van het beste wild. Al eenenveertig jaar lang worden gasten met open armen ontvangen en staan de Achterhoekse koks voor je klaar om het pure, malse vlees te bereiden tot de heerlijkste gerechten. In de Achterhoekse natuur komen van nature veel wildsoorten voor. Denk bijvoorbeeld aan reeën en duiven. Je hoeft hier ook niet raar op te kijken van konijnen, fazanten en eenden. Een dagje Achterhoek mag dus niet afgesloten worden zonder het boeken van een heerlijk wildarrangement. Nice to know: er worden in de Achterhoek ook veel combinaties gemaakt met food en drinks. Denk daarbij aan Wild & WijnWild & Bier en zelfs Wild & Koffie. Die laatste twee lijken op het eerste gezicht weinig raakvlakken te hebben. Maar toch is het zo; net als wild is koffie een natuurproduct pur sang. Een goede kop koffie is daarom dé ultieme afsluiter van een wilddiner… we like! En wil je na je diner blijven slapen? Dat kan natuurlijk ook. Een wildarrangement kan je namelijk ook combineren met een hotelovernachting.

Lees ook:  10 x de leukste hotspots van 2017

Hotel De Gouden Karper in Hummelo

Nog meer (spannend) moois

Maar er is nog meer te vinden in de Achterhoek. Zo kan je ook een bezoek brengen aan het historische plaatsje ‘s-Heerenberg waar nog een must-visit kasteel staat: Huis Bergh. De indrukwekkende verdedigingsmuren van dit kasteel bepalen de enscenering van dit stadje. Nice to know: vanwege de ligging aan de grens met Duitsland (het ligt letterlijk áán Duitsland vast) werd hier vroeger veel gesmokkeld. Leuk om te doen is dan ook het ‘Smokkelpad’ lopen, een wandelroute van zo’n 6 kilometer waarbij je je zowaar een klein beetje een smokkelaar voelt…

Huis Bergh – ’s Heerenberg (foto via iStock, credits: wavipicture)

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy