Jouw planten altijd de perfecte hoeveelheid water geven

Jouw planten altijd de perfecte hoeveelheid water geven

Het water geven aan je planten kan nog wel eens een uitdaging zijn. Elke plant heeft andere behoeftes en reageert verschillend op bijvoorbeeld te veel of juist te weinig water krijgen. Hoe voorkom je eigenlijk dat je je planten te veel of te weinig water geeft en dat ze hierdoor misschien wel doodgaan? Verschillende tips over het water geven van planten vind je hier, om te verzekeren dat jouw groene vrienden het altijd goed zullen blijven doen.

Voel altijd aan de grond

Het is belangrijk om altijd goed de grond van de plantenbak te voelen voordat je besluit of de plant water nodig heeft. Voel niet alleen aan het oppervlak, maar steek het liefst je vinger ongeveer twee centimeter diep in de aarde. Zo voel je of het ook echt droog is of dat alleen het oppervlak droog is. Is het midden nog vochtig? Dan kun je nog even wachten. Maar is het echt allemaal droog? Dan is het zeker tijd om water te geven.

Wat voor soort plant is het?

Het is belangrijk om de plant water te geven afhankelijk van wat voor soort plant het is. Bepaalde planten komen van nature uit een tropisch klimaat en dus kunnen zij goed tegen vochtigheid en warmte. Andere planten kunnen juist heel goed tegen droogte, en drogen dus ook niet snel uit. Zorg dus dat je per plant weet wat voor plant het is en hoe die soort plant reageert op bepaalde hoeveelheden water. Zo kom je er ook achter hoe vaak je hem water gaat moeten geven, en ontstaat er een soort patroon.

Lees ook:  Podcasts & Playlists om kinderen mee te entertainen

Gebruik handige tools

Er zijn bepaalde dingen die je kunt gebruiken om het water geven van je planten makkelijker te maken. Zo kun je allereerst gebruik maken van een soort metertje. Deze steek je in de grond, en hij geeft vervolgens aan wanneer de grond droog geworden is en het dus water nodig heeft. Je ziet het ook wanneer hij nog genoeg vocht heeft. Erg handig dus, en zo kun je eigenlijk nooit te veel of weinig water geven.

Ook kun je gebruik maken van bepaalde soort korrels. Deze doe je onder in de plantenbak of bloempot (of je vervangt de aarde er helemaal mee). Deze korrels nemen vocht op en de plant kan het er als het nodig is ook weer uit halen. Zo krijg je dus wat extra speling en heb je nooit echt last van dat je plant verdrinkt of droog komt te staan. Erg handig!

Foto header via iStock, credits: Evgeniia Rusinova

0 comments on “Jouw planten altijd de perfecte hoeveelheid water geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *