Heb je een opstal- en inboedelverzekering nodig?

Heb je een opstal- en inboedelverzekering nodig?

Laten we vooropstellen dat een inboedelverzekering niet verplicht is. Of je een inboedelverzekering nodig hebt hangt ook af van je inboedel. Woon je op kamers dan heb je waarschijnlijk nog niet veel inboedel. Maar pas op; je hebt altijd meer inboedel dan je denkt! Onder inboedel valt namelijk alles wat je zo mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Dat zijn niet alleen je meubels, maar ook je kleding, je boeken en je laptop. Tel de kosten eens bij elkaar op. Je zult zien dat het meer is dan je dacht. Kun je, zonder geld te lenen dat deel van je inboedel vervangen dat je echt nodig hebt? Dan kun je overwegen geen inboedelverzekering af te sluiten. In alle gevallen is het raadzaam om deze wel af te sluiten. Voor een kleine € 5,- per maand sluit je al een inboedelverzekering af.

Heb je een opstalverzekering nodig?

Je hebt geen opstalverzekering nodig als je op kamers woont. Ook voor een huurhuis hoef je geen opstalverzekering af te sluiten omdat dit wordt gedaan door de woningstichting. Het is wel aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten als je zelf verbouwd hebt in je huurhuis, bijvoorbeeld de badkamer, douche of keuken. Want als er iets gebeurt met de spullen die je hier hebt geplaatst worden deze niet aan jou vergoed als je geen opstalverzekering hebt. Heb je een appartement gekocht dan hoef je ook geen opstalverzekering af te sluiten. Dat doet de VvE. Dat wordt gedaan zodat het hele gebouw in een keer is verzekerd en dat is wel zo handig bij calamiteiten. De VvE berekend de premie door in de servicekosten. Voor eigen huis bezitters is een opstalverzekering niet wettelijk verplicht maar deze wordt wel vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Lees ook:  Tools voor een succesvolle re-integratie

Wat is verzekerd bij een opstal- of inboedelverzekering?

Wanneer je een opstalverzekering afsluit is je huis en alles wat hieraan vast zit verzekerd. Een inboedelverzekering geldt voor alle spullen in je huis die je zo, zonder breekwerk, kunt meenemen als je gaat verhuizen. Je kunt kiezen uit twee type verzekeringen; de opstalverzekering of de opstalverzekering met All-Risk dekking. Bij zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering ben je in het geval van de ‘gewone’ verzekering in de meeste gevallen verzekerd voor schade die is ontstaan door:

·         Brand, blus of rook
·         Inbraak, diefstal en vandalisme
·         Regen, hagel, sneeuw en storm
·         Omvallende bomen en hijskranen
·         Waterschade, zoals bij een leidingbreuk

Kies je voor een opstal- of inboedelverzekering met All-Riskdekking dan ben je ook nog verzekerd voor schade ontstaan door jezelf of je huisgenoten.

Foto header via iStock, credits: vicnt

0 comments on “Heb je een opstal- en inboedelverzekering nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *