Gordijnen ophangen? Neem deze tips mee en je bent zo klaar

Gordijnen ophangen? Neem deze tips mee en je bent zo klaar

Het blijft een vervelend klusje dat vaak nét iets te lang blijft liggen: het ophangen van je gloednieuwe gordijnen. Toch word je niet heel blij van nieuwsgierige buren die meekijken of de zon die je wakker maakt. Als je er dan toch aan gaat beginnen, doe het dan gelijk goed. Volg deze tips en je bent zo klaar.

Gordijnrails en roedes

Om bij het begin te beginnen: vind de juiste gordijnrails of roede. Wat het verschil is tussen de twee? De meest gebruikelijke manier om gordijnen op te hangen is via de rails (vaak in het wit of aluminium). Deze rails wordt tegen het plafond bevestigd en valt daardoor niet zo op. Een roede, daarentegen, is wat opvallender: een grote metalen of houten stang die met haken aan de muur wordt vastgezet. Kies wat past bij jouw smaak en uiteraard de gordijnen die je graag voor je raam hebt.

Meten is weten

Hoe lang moet de rail of roede worden? Meet eerst de breedte van het raam, vervolgens die van de rail en trek dan een streep op de plek waar de rail bij moet worden gezaagd. Denk eraan dat de rail ongeveer 7 cm van de muur moet komen te hangen. Als je met een raamkozijn te maken hebt, dan meet je vanaf de muur en tel je die aantal centimeters op bij de 7 die je al had. Vervolgens is het noodzaak om te kijken waar je de plafondsteunen wilt hebben (daar klik je de rail in). Handig is om er één per 50 cm te plaatsen. Daar zet je een stipje, en boor je uiteindelijk ook de gaatjes die je dan weer vult met een plug. En tot slot: gaat je raam open of op een kierstand? Vergeet niet wat centimeters erbij te rekenen!

Lees ook:  Zo transformeer je een simpele tv-hoek tot de gezelligste plek van het huis

Gereedschap

Om alles goed vast te schroeven en boren, is het tijd om de gereedschapskist open te gooien. Goed om bij de hand te hebben is een ijzerzaagje, een potlood, boormachine (inclusief betonboortje als je door dikke muren moet), een schroevendraaier en een meetlint. Zonder deze basics wordt het al snel gepeuter en geprop, en kan je de volgende dag opnieuw beginnen.

Foto header via iStock, credits: FollowTheFlow

0 comments on “Gordijnen ophangen? Neem deze tips mee en je bent zo klaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *