Tools voor een succesvolle re-integratie

by Redactie

Weer terug aan het werk na een ongeval of langere ziekteperiode is niet makkelijk. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer zijn er deuren die weer opengemaakt moeten worden bij een re-integratie. Zorg er voor dat je werknemer het vertrouwen weer terugkrijgt.

Dat vertrouwen komt in de meeste gevallen voort uit lange ervaring of een langere opleiding, of ook een combinatie van beiden. Helaas zal het vertrouwen van de werknemer niet zo makkelijk terugkeren na een lange periode van lijdzaam toezien hoe het bedrijf omgaat met zijn afwezigheid. Dat is de eerste hindernis die de werkgever aan moet gaan. Hij moet goed uitleggen of de persoon die aangenomen werd om hem te vervangen een tijdelijke kracht is of zal blijven, en waarom. Ga zorgvuldig om met de re-integratie van je medewerkers.

Een tijdelijke oplossing kan niet te lang duren

Als de vervangende kracht moet blijven is het beter een andere positie te zoeken, binnen het voormalige team van de werknemer. Re-integratie op dezelfde plek zal niet altijd kunnen. Zeker bij een ongeval is soms sprake van blijvende schade. Maar ook bij een volledig genezen langdurige ziekte kan de werknemer niet altijd weer op zijn oude plek ingezet worden.

Re-integratie bij hetzelfde bedrijf kan ook niet altijd. Dan moet er met inzet van alle krachten uitgezien worden naar een waardige vervangende werkgever. In dezelfde branche en met dezelfde manier van werken als dat kan. Wanneer het oorspronkelijke bedrijf bijvoorbeeld vier ploegen diensten kent is dat een onderdeel geworden van het leven van de betrokken medewerker. De vier ploegen diensten kunnen ook een duidelijk verschil betekenen in het inkomen.

Lees ook:  Wat zijn de voordelen van een auto zakelijk leasen?

Daar vandaan verhuizen naar een baantje van negen tot vijf, met een uur middagpauze kan net te veel van het goede zijn, zeker wanneer daar een lager inkomen tegenover staat. Je moet dus echt in goed overleg zaken bespreken met je medewerker en met de bedrijfsarts. Ook kan de uitkerende instantie hierbij te hulp schieten.

Samen een goed re-integratie plan opstellen, meeste kans op succes

Samenwerking tussen de verschillende betrokken personen en instanties is belangrijk. De werknemer moet ervan overtuigd blijven dat hij kan rekenen op zijn werkgever en op het sociale ümfeld van zowel het bedrijf als van hemzelf. Probeer ook de partner te betrekken bij dat overleg en dat plan. De thuisbasis is belangrijk.

Probeer te doen wat je re-integratie werknemer wil of denkt nodig te hebben. Goed, hij of zij mag dan een tijdje uit de running zijn, zijn ervaring en opleiding zijn nog steeds aanwezig, hij heeft nog steeds de vakkennis die door de jaren heen werd opgebouwd. Daar kun je als werkgever gerust op vertrouwen, na verloop van een relatief korte tijd zal de werkgever weer zijn plekje vinden.

Zorg voor een tevreden werknemer

Mocht hij voor de re-integratie een extra stoel nodig hebben, of een veiligheidsbril die zijn ogen beschermd, aangepaste schoenen, ga daar positief mee om. In de meeste gevallen kan daar zelfs een vergoeding tegenover staan. Dat zal niet veel zijn, in ieder geval niet genoeg om de kosten te dekken, maar je houdt er wel een tevreden werknemer aan over.

Wanneer ben je klaar met de re-integratie? Waarschijnlijk nooit. Als je meer werknemers hebt die langer buiten dienst kunnen gaan wegens ziekte of een ongeval, kun je een speciale contactpersoon aanstellen. Die kan ook een oogje houden op mensen met kortere ziekteperiodes en het zoeken naar vervangers verzorgen.

Lees ook:  Zorgeloos verzekerd op pad met je caravan

Illustratie header via iStock, credits: lankogal

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy