Starters opgelet: jouw ‘to do-list’ voordat je de huizenmarkt betreedt

by Jill Buitenhuis

De huizenmarkt. Een uitdagende markt, waarin het voor starters erg lastig is om voet aan de grond te krijgen. De prijzen vliegen over de kop en een halve ton overbieden, daar kijkt niemand meer van op. Om de markt te betreden als starter, is het heel verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Een goed begin, is het halve werk weliswaar. Met deze checklist weet je precies wat je kunt regelen, zodat wanneer je droomhuis voorbijkomt, je meteen – vol zelfvertrouwen – mee kunt doen met het huizenspelletje.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen?

Voordat je een huis gaat kopen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het fijne is, dat je gemakkelijk zelf online je maximale hypotheek berekent. In een paar simpele stappen kom je erachter wat je uit kunt geven, waardoor je ook precies weet in welke categorie je huizen kunt zoeken. Deze eerste stap is al een spannend proces op zich. Daarom kan het ook een fijne optie zijn om met een hypotheekadviseur af te spreken. Een vrijblijvend gesprek helpt je heel erg om wat meer feeling te krijgen, en biedt de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Dit neemt zorgen weg en kan een hele fijne eerste stap zijn in het huizen-kopen-avontuur.

Wat worden je hypotheek maandlasten?

Wanneer je duidelijkheid hebt over hoeveel hypotheek je kunt krijgen, kun je de hypotheeklasten berekenen en op een rijtje gaan zetten. Ook dit kun je weer gemakkelijk online uitrekenen. Maak bijvoorbeeld in Excel een bestand, zodat je in een overzicht duidelijk hebt wat de kosten gaan zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ga je samen een huis kopen? Maak dan in Google Spreads een overzicht aan, zodat je samen tegelijkertijd in hetzelfde bestand kunt werken. Plan een hypotheekavond in – lees: niet heel sexy, wel gezellig – en breng samen alle financiën op orde. Weet wat je maximaal kwijt kunt, wat je maximaal kunt bieden op een huis en waar jullie grens ligt.

Lees ook:  6 x zo creëer je sfeer in huis met behulp van raamdecoratie

De creatieve fase

Pinterest. De plek om een moodboard te maken, voor jouw droomhuis. Verzamel alle foto’s die jouw hart sneller doen kloppen. Als je gaat samenwonen, kun je samen een bord aanmaken en beide foto’s toevoegen. Zo zie je visueel voor je waar je partner blij van wordt, en vice versa. Vervolgens is het een goed idee om alvast na te denken over welke concessies je eventueel zou willen doen. Gezien de huizenmarkt, is het fijn om dit van te voren al te doen, zodat je teleurstellingen voorkomt. Maak een lijstje met wat jij het belangrijkste vindt in een huis, hoe je jouw droomhuis voor je ziet, en waarin je bereid bent om te schipperen. Al deze tips afgevinkt? Dan is het tijd om op avontuur te gaan en ben je ready om de huizenmarkt te betreden.

Foto header via iStock, credits: ThitareeSarmkasat

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy