Review Mazda CX-5: de ideale SUV voor een (family) roadtrip door Zuid-Europa

by Petrick de Koning

Autopech tijdens de vakantie is best een dingetje in mijn gezin. Zeker met oudere auto’s ging er geregeld wat mis. Bijvoorbeeld een gebroken koppelingsplaat of een los wiel. Toch gaan we elk jaar weer enthousiast op roadtrip door Europa en ver daarbuiten. De kans om deze zomer zo’n drie weken op pad te gaan met de nieuwste CX-5 van Mazda werd dan ook juichend ontvangen. Hou hield deze SUV zich tijdens een roadtrip van dik 3.500 km? (Spoiler: het was een feest!)

Dit jaar stonden Zuid-Frankrijk en Noord-Italië op de planning. Frankrijk doorkruisen naar de Var, door naar de Bloemenrivièra en via de Alpi Marittimi afsluiten in Piedmonte. En weer terug natuurlijk. Als je flink wat uren in de auto gaat doorbrengen, is lekker zitten een must. En met een reisgezelschap van gemiddeld 180+ cm zijn voldoende been- en hoofdruimte gewoon een noodzaak.

Ruimte zat

Zodra je de Mazda CX-5 ziet, weet je dat ruimte geen enkel probleem is. Het strakke design oogt niet alleen ruimtelijk, hij is het ook. Iedereen vindt dus makkelijk zijn ideale positie, voor en achter.. En de bestuurder helemaal. Alles wat je maar kan bedenken, stel je handmatig in. Van de positie van de stoel (met geheugen) tot het stuur.

Slimme draaiknoppen

Ook aan informatie ontbreekt het de chauffeur niet. Het 10.25 inch scherm van het Infotainmentsysteem oogt compact, maar biedt je alles wat je wilt en moet weten. Eerst probeer je het met je vingers. Maar Mazda doet niet aan touchscreens. Het eenvoudige en intuïtieve menu bedien je gewoon met een slimme draaiknop. Hiermee zoef je snel door de opties. In combinatie met de basisknoppen voor home, muziek en navigatie is de afleiding van het sturen echt minimaal.

Lees ook:  Investeren in een bedrijfstruck: hier moet je op letten

Zit je lekker? Heb je de navigatie (van Mazda of Waze) aan? Een lekker muziekje  – radio of je eigen vakantiespeellijst van Spotify, door de Bose-boxen schallen? Dan is tijd voor het echte genieten. Met de kleuren head-up display in je voorruit, zie je hoe hard je gaat, hoe hard je mag en waar je heen moet. Wat heb je nog meer nodig?

Nooit té veilig

De CX-5 zit bomvol rijhulp-opties. Je kan niet genoeg veiligheid bieden. Een dodehoekteken en -signaal in je spiegel en de lane assist houden je op het goede spoor. Ook – of juist – op vakantie moet je natuurlijk scherp blijven. Om te voorkomen dat je indut, krijg je regelmatig een duidelijk signaal dat je alert moet blijven. Reken maar dat je dan weer wakker bent.

Altijd koel of cool

In warme landen is airco geen overbodige luxe. Daarvoor hoef je in de CX-5 geen ingewikkeld menu te doorgronden. De old school knoppen op het dashboard wijzen zich vanzelf. Ik vind het wel prettig dat je dat gewoon met een slimme knop kan regelen. Een echte killer app is voor mij de stoelkoeling. Zo voorkom je dat je na een tijdje sturen tegen je stoel geplakt raakt. Een fris briesje zorgt voor een koele rug.

Volledig in control

Leuk natuurlijk al die looks en specs, maar komt deze SUV ook een beetje vooruit? Daar hoef je geen zorgen over te hebben. We hebben alle soorten wegen bereden. Van de Route du Soleil en rustige provinciale weggetjes tot steile haarspeldbochten, en zelfs even kort wat gravelpaden. Op elke ondergrond is de Mazda CX-5 volledig in control. De vering en wegligging zorgen voor veel rijplezier.

Lees ook:  Zo til je je rijvaardigheid skills naar een hoger en vooral bewuster niveau

Meer dan genoeg power

Het scheelt misschien wel dat we met een LUXURY-editie op pad waren die 194 pk onder de kap had. Aan power heeft deze 2,5 liter SKYACTIV-G motor dus geen gebrek (ca 1:8). Die kracht wordt door de uitstekende weglegging en soepele zestraps-automaat perfect overgebracht. Het schakelen gaat extreem soepel en als je wilt kan je met de stuurflippers zelf bij- of afschakelen. Eerlijk gezegd, heb ik dat alleen gedaan om het een keer te proberen. Deze automaat werkt meer dan prima.

Een waar feest!

Na drie weken cruisen met deze ruime en krachtige Crossover SUV snap ik wel waarom er in Nederland al circa 30.000 CX-5’s rondrijden. Deze comfortabele familieauto reed ons probleemloos en comfortabel naar Zuid-Frankrijk en Italië. We zijn het er thuis unaniem over eens: De Mazda CX-5 maakt elke roadtrip, binnen en buiten Nederland, tot een waar feest!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy