Dit zijn de nieuwe ontwikkelingen in motorkleding

Dit zijn de nieuwe ontwikkelingen in motorkleding

Misschien is het niet op het eerste oog zichtbaar, maar op de achtergrond maakt motorkleding momenteel een enorme ontwikkeling door. Steeds meer beseffen fabrikanten van motorkleding dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van veiligheid en comfort. Motorkleding leent zich op zich prima voor passieve veiligheidssystemen, want de kleding is natuurlijk in feite al een passief veiligheidssysteem op zich. Het moet letsel voorkomen, maar daarnaast moet het natuurlijk ook comfortabel zitten. We bespreken drie nieuwe ontwikkelingen op het gebied van motorkleding.

Kevlardraad

Kevlar werd de laatste jaren al steeds vaker gebruikt als materiaal voor de binnenvoering van motorkleding, omdat het zo slijtvast is. Een nieuwere ontwikkeling is echter dat vanwege zijn sterkte en duurzaamheid ook voor de stiknaden van motorpakken wordt gebruikt. Kevlardraad kan immers veel grotere krachten weerstaan en slijt als gevolg daarvan veel minder snel door. En dat terwijl de naden traditioneel de zwakke plak zijn bij motorpakken. Het is vaak de eerste plek waar het pak bij een val doorschuurt. Hierdoor wordt de kans op letsel bij een schuiver na een val een stuk kleiner.

Airbag jas

In 2004 begon fabrikant Dainese haar zogenaamde D-Air project. Met als doel het integreren van een airbagsysteem in motorkleding. In 2007 werd het eerste prototype getest. Toen zat er nog een uitdaging in het reduceren van het gewicht en het ‘wegwerken’ van de airbag zelf ten faveure van het draagcomfort. Inmiddels maakt de airbag jas een ware opmars door. Verschillende fabrikanten hebben er inmiddels al één in hun assortiment of zijn er een aan het ontwikkelen. Maar wat is de meerwaarde hiervan naast het dragen van de motorhelm?

Lees ook:  5 x de leukste koffie gadgets

Onderzoek wijst uit dat ernstig letsel bij motorrijders voornamelijk ontstaat tijdens het rollen na de val. Omdat op dit moment de nek en de ruggenwervels blootstaan aan dusdanig grote krachten dat wervels kunnen verschuiven of zelfs breken. Als je een jas hebt met een airbag aan de achterzijde die zich bij een val opblaast, wordt je nek in feite gespalkt. Dankzij het opblazen van twee banen rond nek, hals en ruggenwervel worden in grote mate extreme bewegingen van de nek beperkt en daardoor ook de kans op ernstig letsel.

Koelvesten en geventileerde jacks

Naast veiligheid, is comfort natuurlijk ook een belangrijke factor bij motorkleding. Vooral op warme dagen kan het dragen van motorkleding oncomfortabel zijn. Op dat probleem zijn fabrikanten van motorkleding zich steeds meer aan het richten. Daarom is het tegenwoordig steeds makkelijker om goede koelvesten voor op de motor of ruim geventileerde motorjacks te vinden. Dat comfort helpt ook weer om de concentratie bij het verkeer te houden.

Allemaal gunstige ontwikkelingen dus die zeker de moeite van het volgen waard zijn en een investering in nieuwe motorkleding rechtvaardigen. Het gaat immers om je eigen veiligheid en comfort!

Foto header via iStock, credits: nuttiwut rodbangpong

0 comments on “Dit zijn de nieuwe ontwikkelingen in motorkleding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *