5 x inspiratie: mannen die masculiniteit herdefiniëren en wat je daarvan kan leren

by Emma

Wat betekent het om man te zijn, anno 2021? Voorbij verjaarde stereotypes van mannen die zich niet kwetsbaar mogen opstellen en zich alsmaar in de sportschool en op werk moeten bewijzen, vindt er een verschuiving plaats. De moderne man mag véél meer zijn dan wat ‘typisch des mans’ is. Van deze vijf beroemdheden valt heel wat te leren wat betreft masculiniteit.

Harry Styles

Ooit lid van de Britse boy band One Direction, is Harry Styles uitgegroeid tot een van de bekendste voorbeelden van hoe je toxic masculinity (of giftige mannelijkheid) tegen kunt gaan. Bekend met het dragen van jurken, uitgesproken over gender gelijkheid en als iemand die vastgeroeste categorieën omtrent seksualiteit afwijst, is goed te begrijpen waarom dat het geval is. Van de zanger valt te leren dat hokjes tekort doen aan je eigen man-zijn, en dat je dat op allerlei verschillende manieren zélf mag invullen.

Frank Ocean

De hip-hop zanger en songwriter bekend om zijn gevoelige teksten is niet alleen open over zijn biseksualiteit, maar laat ook zien dat het hebben van emotionele diepgang en daar uiting aan geven hoort bij het man-zijn. Bovendien is hij geen slecht stijlicoon. Van glitterbroeken, tot een groen kapsel of juist een simpel zwart pak: Frank Ocean laat zien dat masculiniteit en femininiteit hand in hand gaan. En zeker binnen de rap-wereld waar daar niet altijd ruimte voor is, is dat een grote stap.

Elliot Page

Elliot Page is niet alleen een talentvolle acteur – zoals te zien in zijn rollen in Juno, X-men en Inception en nu de Netflix hit The Umbrella Academy – ook is hij een groot voorbeeld voor veel andere trans mensen geworden. Doordat hij in de schijnwerpers staat, krijgt hij de volle dosis liefde- én haatreacties binnen op zijn identiteit. Maar hij leert dat, hoe moeilijk soms ook, het het beste is om altijd jezelf te zijn. Anders zit gelukkig worden er gewoonweg niet in.

Lees ook:  Steel de looks: Hollywoodster Brad Pitt X modemerk Brioni

Sam Smith

Nadat de Britse pop zanger uit de kast kwam als homoseksueel en non-binair, deed die ook een boekje open over diens worstelingen met diens lichaam. Smith laat zien dat ook dat erbij hoort: niemand is perfect en niemand vóelt zich perfect, hoe je lichaam er ook uitziet. Giftige mannelijkheid maakt het namelijk moeilijk om te accepteren dat lichamen in alle vormen en maten komen. Maar door die ideeën te verwerpen, komt zelfacceptatie en gezondheid op de eerste plek te staan.

Prince

Een van de vroegste pionieren van masculiniteit zoals die nu aan het veranderen is, is niemand anders dan legende Prince zelf. Niet alleen via zijn muziek, maar ook met zijn kledingstijl wist hij alle gender regels te overstijgen. In plaats van openlijke politieke uitspraken, deed Prince het op zíjn manier: er was ruimte voor sensualiteit, kwetsbaarheid en dubbelzinnigheid. Uiteindelijk was hij gewoon zichzelf. En dat maakt hem nou net zo inspirerend.

Illustratie header via iStock, credits: nadia_bormotova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy