Zelftesten: voorkomen is tenslotte beter dan genezen

Zelftesten: voorkomen is tenslotte beter dan genezen

Hoewel we niet van generaliseren houden, durven we best te stellen dat veel Nederlanders eigenwijs zijn. We zijn een nuchter volk dat niet van aanstellen houdt. Hoewel hier veel mooie kanten aanzitten, kent deze houding ook een keerzijde. Dit eigenwijze gedrag zorgt er voor dat veel Nederlanders niet snel naar de dokter gaan als ze ergens last van hebben. Pas als het echt erg begint te worden, nemen ze de stap. Helaas is het dan vaak al te laat.

Ook rusten er nog veel taboes op bepaalde ziektebeelden. Helaas zien veel mensen een burn-out bijvoorbeeld nog steeds als aanstellen. We zijn tenslotte allemaal wel eens moe van werk! Ook praat niet iedereen even makkelijk over zaken als darmklachten of bijvoorbeeld een soa. Dit alles zorgt ervoor dat veel Nederlanders te lang blijven rondlopen met vervelende kwaaltjes of zelfs ernstige ziektes. Kan dit niet anders?

Verlaag de drempel, test jezelf

Dit kan zeker anders! Door namelijk gebruik te maken van een zelftest. Een zelftest is een test die je eenvoudig thuis kunt uitvoeren en inzicht geeft in jouw gezondheid. De webshop Yourshealthtest.nl is bijvoorbeeld een aanbieder van betrouwbare medische zelftesten. Hierdoor hoef je dus niet direct naar een arts toe, maar kun je jezelf testen op eventuele kwalen. Dit maakt de drempel natuurlijk stukken lager voor de eigenwijze mensen onder ons. Ook is het een stuk veiliger voor zaken waar jij je misschien voor schaamt. Je staat vast niet te trappelen om jouw psychische klachten aan een wildvreemde te vertellen. Hetzelfde geldt voor zaken die te maken hebben met je darmen of hormoonhuishouding. Doordat je nu zelf de deur niet uit hoeft zijn dit niet langer argumenten om uitstel mee te onderbouwen.

Is de huisarts dan niet langer nodig?

Het korte antwoord: nee, de huisarts is nog steeds heel belangrijk. Hoewel je veel zelf kunt testen is lang niet alles duidelijk te krijgen via deze methode. Er wordt daarom ook altijd aangeraden om evengoed de huisarts te bezoeken, of de testresultaten te delen met de huisarts. Goede zelftesten worden namelijk nauwkeurig in een laboratorium door wetenschappers en specialisten onderzocht. De inzichten die hieruit voortkomen zijn dus enorm waardevol voor zorgverleners. Zie het niet als een puur alternatief, maar eerder als een aanvulling waarbij je minder van andere afhankelijk bent.

We hopen natuurlijk dat je kerngezond bent en nergens last van hebt. Mocht je toch rondlopen met een paar kleine kwaaltjes dan is het doen van een zelftest misschien iets voor jou. Zo weet je snel waar je aan toe bent en hoef je je niet onnodig zorgen te maken. Kind kan de was doen!

Foto header via iStock, credits: oatawa

Lees ook:  Internationaal ondernemen voor beginners

0 comments on “Zelftesten: voorkomen is tenslotte beter dan genezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *