Tips om je tiny house droom waar te maken

by Emma

Het is een enorme trend: de tiny house. Het is precies wat je denkt dat het is: een klein huisje met je hele hebben en houwen, vaak op wielen. Het fenomeen is niet alleen ontstaan uit de wilde woningmarkt, maar ook door het besef dat steeds méér hebben niet gelukkig maakt. Een eenvoudiger bestaan, dicht bij de natuur, wordt daardoor steeds aanlokkelijker. Droom je ook al van je eigen tiny house? Lees dan hier hoe je die droom waar maakt.

1. Doe onderzoek naar wat voor tiny house bij je past

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort tiny house bij je past. Wil je ‘m zelf bouwen? Hoe klein is klein genoeg? En als je veel reist, zet je d’r dan een stel wielen onder? Dit zijn overwegingen waar je even stil bij moet staan. En als je zelf aan de slag gaat, weet dan dat je allereerst de regelgevingen van de stad moet checken.

2. Ken je omgeving

Als je weet wát je wilt bouwen, is het niet onbelangrijk om te bepalen wáár dat gaat gebeuren. Ken je omgeving. Zorg er niet alleen voor dat bekend bent met de wettelijke regelgeving, maar doe ook onderzoek naar de natuur waarin je je bevindt. Hoe verandert de omgeving mee met het klimaat? Waar schijnt de zon het beste? En waar zou je dus je ramen willen?

3. Ruim je troep op

Dat in een tiny house niet zo veel past heeft veel voordelen. Achter de tiny house schuilt de filosofie dat je alleen woont met dat wat er toe doet. Dit betekent dat je dus vrijheid en ruimte overhoudt voor de écht belangrijke dingen in je leven. Maar voor veel mensen is die levensstijl nog niet natuurlijk. Ruim daarom je troep op. Wat heb je écht nodig? Je hoeft jezelf niet te kort te doen, maar je moet wel efficiënt en praktisch te werk gaan. Houdt daarom al je favoriete spullen én het broodnodige, en design je tiny house daaromheen.

Lees ook:  Begrafenis of crematie: wat kost het eigenlijk?

4. Maak gebruik van open planken

Zodra je je spullen gereduceerd hebt, is het tijd om te bedenken hoe en waar je ze een plekje geeft. Planken zijn daarin onmisbaar. Het is een goede manier om veel spullen kwijt te kunnen zonder dat het rommelig oogt. Maak vooral gebruik van open planken in plaats van veel kastjes, zo oogt je tiny house toch wat ruimer.

5. Investeer in multifunctioneel meubilair

Van bedbank tot uitklapbaar bureau en een trap die omgetoverd kan tot kast. Hoe minder meubilair met méér functies in je tiny house, hoe ruimer je zal leven. Daarbij is vooral een bed dat in de muur opvouwt een must. Alles draait om de handigheid! Dit vergt wel wat planning. Veel multifunctioneel meubilair is makkelijk zelf te bouwen, maar dan geldt wel: meten is weten.

6. Kies voor een licht kleurenpallet

Donkere ruimtes voelen vaak kleiner aan – de muren komen letterlijk op je af. Kies daarom voor een licht kleurenpallet. Spierwit hoeft het niet te zijn als dat niet binnen je smaak valt. Maar kies bijvoorbeeld voor een licht houtsoort in plaats van een diep eiken vloer. Dit maakt de ruimte niet alleen groter maar ook stukken helderder.

7. Omarm de minimalistische levensstijl

Voordat je in het kleine ondiepe duikt, is het geen slecht idee om eerst van de minimalistische levensstijl te proeven. Er is geen betere manier om te weten hoe jij je tiny house wilt inrichten, dan door direct te ervaren waar het om draait. Zo kan je wat tiny house Airbnb’s huren om mee te beginnen. Maar probeer ook je leven te vullen met ervaringen, in plaats van dingen. Dat is waar tiny house living immers op is gebaseerd.

Lees ook:  Het is retro én helemaal van deze tijd: zo begin je aan je eigen LP-collectie

Foto header via iStock, credits: Petmal

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy