Maak meer kans op de huizenmarkt met deze tips

Maak meer kans op de huizenmarkt met deze tips

Het is ongetwijfeld geen nieuws dat er sprake is van krapte op de woningmarkt. Makelaarsvereniging NVM maakt onlangs nog bekend dat potentiële kopers nu gemiddeld nog maar uit minder dan twee woningen kunnen kiezen. In een gezonde huizenmarkt zou de keuze ongeveer uit zeven woningen moeten kunnen bestaan. Veel mensen die op zoek zijn naar een woning, zien dan ook menig huis aan hun neus voorbij gaan. Is dat jou ook al eens gebeurd? Hieronder lees je handige tips die je kansen op de huidige krappe woningmarkt vergroten.

Bereken je maximale budget

Om jezelf voor teleurstellingen te behoeden, is het allereerst belangrijk dat je weet hoeveel je kunt besteden aan een woning. Online kun je gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen. Er zijn diverse zaken die er dit jaar voor zorgen dat je een hogere hypotheek dan eerder kunt krijgen. Zo werkt de lage hypotheekrente in je voordeel, telt het tweede inkomen bij tweeverdieners meer mee en een eventuele studieschuld juist minder.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden een hogere hypotheek te krijgen. Allereerst mag je zes procent bovenop de woningwaarde lenen wanneer dit geld wordt gebruikt voor energiebesparende mogelijkheden. Daarnaast mag je meer lenen als het gaat om een huis met energielabel A++ of hoger of een nul-op-de-meter-woning.

Omdat vooral starters het erg moeilijk hebben op de huidige huizenmarkt, zijn er voor hen nog weer andere speciale regelingen. Zo kunnen zij in aanmerkingen komen voor een starterslening, duo-kopen of een koopgarantregeling. Ook het schenken van de zogeheten ‘jubelton’ is nog steeds een optie. Door hier een familiehypotheek met een leen-schenkconstructie van te maken, profiteren zowel schenker als ontvanger fiscaal.

Lees ook:  Op verrassings roadtrip met je dochter van drie. Imke deed het!

Wees realistisch in wat je momenteel kunt kopen

Nu je weet wat je aan een woning kunt besteden, kun je je zoektocht gaan beginnen. Dit gaat alleen wel iets anders dan een paar jaar geleden. Eerder was het heel normaal om binnen een prijsklasse ongeveer tien procent boven je budget te kijken. Dit kon vaak zonder al teveel problemen worden afgedongen (bij woningen die langer te koop stonden ging het zelfs al gauw om een kwart van de vraagprijs). Tegenwoordig moet je er rekening mee houden dat de vraagprijs de minimale biedingsprijs is. In meer dan de helft van de verkopen wordt een woning namelijk momenteel voor meer dan de vraagprijs verkocht.

Sommige mensen (en dan vooral starters) zijn erg teleurgesteld zodra ze zien wat je voor hun budget kunnen kopen. Ze vinden het vaak te klein, of de ligging is niet naar wens. Toch is kopen nog altijd interessanter dan huren. Door een annuïtaire of lineaire aflossing spaar je een bepaald bedrag aan overwaarde op, dat je later weer kunt gebruiken voor mogelijk wel je droomwoning. Daarnaast bestaat de verwachting dat de woningprijzen de komende jaren nog steeds doorstijgen. Hierdoor groeit je vermogen, terwijl je er niets voor hoeft te doen. Nu concessies doen, levert je in de toekomst waarschijnlijk meer woongenot op.

Schakel een aankoopmakelaar in

Zijn alle bezichtigingsmomenten altijd al volgeboekt als je belt? Of kom je erachter dat je droomwoning is verkocht zonder maar op Funda te hebben gestaan? Dan kan het inschakelen van een aankoopmakelaar hulp bieden. Zij weten het vaak als eerst als er bepaalde woningen te koop komen, en kennen de lokale huizenmarkt goed. Hoewel zeker niet iedereen erg te spreken is over de rol die aankoopmakelaars hebben (en het bijbehorende prijskaartje van ongeveer 3.000 euro), ontkom je er eigenlijk niet meer aan. Je laat er echter wel mee zien aan de verkopende partij dat je echt serieuze interesse hebt.

Lees ook:  Weekend tips: van natuur tot aan pop-up stores en toffe stadsspeurtochten

Denk bij een bod niet alleen aan de prijs, maar ook aan de overige voorwaarden

Tot slot is het belangrijk je te beseffen dat een bod op een woning niet alleen uit het opgeven van een prijs bestaat. Zelfs in de huidige verhitte huizenmarkt zijn verkopers op zoek naar zekerheid. Steeds meer potentiële kopers zijn dan ook bereid om af te zien van ontbindende voorwaarden op het gebied van financiering of een bouwtechnische keuring. Toch is het de vraag of het verstandig is dit te doen. Als koper kun je er allerlei nare financiële gevolgen van ondervinden. Een betere optie? Vraag je hypotheekadviseur om een garantie of bewijs dat je een bepaald bedrag kunt betalen.

Illustratie header via iStock, credits: lemono

0 comments on “Maak meer kans op de huizenmarkt met deze tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *