Hoe we plastic een nieuw leven kunnen geven (en waarom dat zo belangrijk is)

by Redactie

Inmiddels zijn de meesten van ons wel bekend met beelden van schildpadjes en watervogels verstrengeld in ringen van petflessen en rietjes. Daarmee lijkt het duidelijk dat we er álles aan moeten doen om van die plasticsoep af te komen. En dat is ook zeker waar, maar toch heeft plastic eigenschappen waar we handig gebruik van kunnen maken, mits we er bewust mee omgaan.

Wist je dat als we plastic zouden vervangen door een andere kunststof, ons energieverbruik en de CO2-uitstoot dubbel zo hoog wordt? Een plastic taboe werkt dus averechts. En dat terwijl ik nog dacht: nooit meer plastic in mijn huishouden! De oplossing steekt net iets anders in elkaar: plastic opnieuw gebruiken.

Veranderen van mindset

Recyclen, dus. We doen dat wel, maar nog niet op volle toeren, zo wordt op dit moment slechts vijftien procent van het Nederlandse plastic hoogwaardig gerecycled. Dat betekent dat de oude ‘troep’ opnieuw wordt ingezet voor nieuwe toepassingen, in plaats van wordt verbrandt. Dat vraagt dus om creatieve oplossingen – en er zijn er genoeg. We moeten onze mindset veranderen: plasticresten zijn geen afval maar nuttige grondstoffen mits we de voordelen van het materiaal uit de resten kunnen terug halen.

Om dit proces te versnellen, moet de techniek die het mogelijk maakt om plastic goed te recyclen verder ontwikkelen. De kern is immers dat het plastic ecosysteem verandert in een circulaire economie waarin er geen afval meer wordt geproduceerd. Het is daarbij belangrijk dat de plasticindustrie en de overheid meewerken: samen kunnen we belangrijke afspraken maken waardoor de wereld een stukje groener wordt. Als iedereen samenwerkt, kan er in 2050 zelfs al 87% van het plastic in die circulatie verdwijnen!

Lees ook:  Sinterklaas met het hele gezin: de leukste schoencadeaus voor jong én oud

Na al deze informatie vroeg ik me toch echt af wat ik dan zelf kon doen om hieraan bij te dragen. Ik ben maar één consument. Toch? Zoals ik al eerder schreef is het veranderen van de mentaliteit het belangrijkste: de nadruk moet niet zo zeer komen te liggen op het constant recyclen, als het minder weggooien daarvan. En minder weggooien, betekent dus ook minder kopen. Oftewel; bewust kopen en een eerlijke prijs betalen voor je plastic, gebaseerd op een eco-friendly productie.

Stap 1

Verrek. Mijn koelkast lag toch nog vol met plastic: om de kaas, de groenten, het fruit… Stap één is dus: minder kopen. Ik maak nu nauwkeurige boodschappenlijstjes, waarmee ik ervoor zorg dat ik alleen aanschaf wat ik nodig heb, niet per se alles wat ik wil. Ook betekent dit geen boodschappentasjes, plastic wegwerpmaterialen en verpakkingen, geen waterflesjes en zelfs geen ballonnen op feestjes. En dan dat plastic rietje vervangen door een metalen rietje, bijvoorbeeld (al kan je jezelf afvragen hoé nodig dat rietje in eerste instantie sowieso is).

Hoe we plastic een nieuw leven kunnen geven (en waarom dat zo belangrijk is)

Credits: InspirationGP via iStock

Stap 2

Stap twee is hergebruiken. Denk aan hervulbare verpakkingen (met statiegeld, bijvoorbeeld) of upcyclen, het creatief opnieuw gebruiken van wat je aan plastic overhoudt. Na even wat googlen, heb ik al tal van leuke plastic projecten gezien: van het maken van bloempotten tot speelgoed voor de kids. Zo heb ik sinds ik mij hiermee bezighoudt geen enkel cadeautje meer in nieuw cadeaupapier verpakt. Liever gebruik ik nu kranten of papier van geschenken die ik zelf heb ontvangen.

Lees ook:  Dit zijn de leukste kampeerbusjes om mee te reizen

Een nieuw leven voor plastic, laten we daar met z’n allen wat meer stil bij staan. Het is namelijk niet zo dat als wij het niet meer zien, het niet meer bestaat.

Foto header via iStock, credits: Michele Pevide

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy