Van wandlamp tot spot: zo creëer je een nauwgezet lichtplan voor je interieur

Van wandlamp tot spot: zo creëer je een nauwgezet lichtplan voor je interieur

Het kiezen van de juiste verlichting voor in huis is niet de makkelijkste klus, maar wel een van de belangrijkste voor een fraai interieur. Lichtbronnen zorgen er namelijk niet alleen voor dat alles goed zichtbaar is, maar ze creëren ook de sfeer. Waar moet je allemaal op letten bij een goed lichtplan?

Breng je ruimte in kaart

Allereerst is het van belang om te kijken naar de ruimte waarmee je aan de slag gaat. Elementen die ‘vast’ staan, zoals ramen en deuren, bepalen grotendeels waar je omheen moet werken. Bovendien is het goed om te checken hoeveel natuurlijk licht de kamer in schijnt. Maar vergeet ook vooral wanddecoraties niet, die je graag goed wil belichten!

Bepaal de functie

Vervolgens moet je de functie van de lichtbron bepalen. Wil je graag je boek ermee kunnen lezen? Wordt het een lamp om bij te werken? Of gaat het om algemene verlichting? Er zijn over het algemeen drie functies waar je rekening mee houdt: basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.

Kies de geschikte lamp

Nu je weet wáár je de lamp voor wil gebruiken, moet je nog de juiste lamp kiezen. Voor basisverlichting, het licht dat je aandoet zodra je de ruimte binnenloopt, zijn praktische spots en hanglampen handige opties. Zo wordt het licht breed door de kamer verspreid. Voor sfeer kies je voor warmte en zachtheid en zijn wandlampen, vloerlampen en tafellampen zeer geschikt. Tot slot kan je voor functionele verlichting terecht bij bureaulampen, tafellampen of een mooie hanglamp boven de eetkamertafel, bijvoorbeeld.

Lees ook:  Je thuiswerkplek een échte kantoorupdate geven doe je zo

Denk aan de soort bron en lichtsterkte

Nu je lichtplan steeds meer vorm begint te krijgen, is het verstandig om stil te staan bij de soort bron en lichtsterkte van je lampen. Gloeilampen zijn bijvoorbeeld steeds minder populair, waarbij led spots in steeds meer woningen terug te vinden zijn. Die laatste zijn dimbaar en uitstekend voor de sfeer. Over het algemeen geldt dat ledlampen ook beter werken dan spaarlampen, al is die wel goedkoper. Het opvallendste verschil is dat een spaarlamp langzaam opgloeit, terwijl de ledlamp in één keer de ruimte verlicht.

Vind de stijl die bij je past

En dan het spannendste aan het opstellen van het lichtplan: het vinden van de stijl! Om alle verschillende lampen goed op elkaar aan te laten sluiten kan je gebruik maken van dezelfde materialen (messing, bijvoorbeeld) en kleuren. Heb je de trends een beetje in de gaten gehouden? Misschien vind je industriële verlichting wel hélemaal je van het. Maar ook bohemien en minimalistische designs zijn geliefd. Kies de stijl die bij jouw interieur past en het nauwgezette lichtplan is klaar.

Foto header via iStock, credits: olga_prava

0 comments on “Van wandlamp tot spot: zo creëer je een nauwgezet lichtplan voor je interieur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *