Hoe je met een groene energieleverancier bijdraagt aan een beter milieu

Hoe je met een groene energieleverancier bijdraagt aan een beter milieu

Eén op de drie Nederlandse huishoudens maken al gebruik van groene energie. Bovendien wil de Europese Unie vanaf 2050 minstens 50% van alle energie opwekken uit duurzame energie. Met het belang van het milieu in het achterhoofd is goed te begrijpen waarom. Groene energie wordt dus steeds toegankelijker én populairder. Lees hier hoe je de beste keus maakt.

Groen is duurzaam

Het sparen van energie is belangrijk, maar het opwekken van nieuwe groene energie ook. Groene stroom betekent dat de elektriciteit is opgewekt uit bronnen die in principe niet opraken. Denk aan de wind en de zon of biomassa en waterkracht. Juist omdat er oneindig uit geput kan, is deze vorm van energie zo duurzaam. Het milieu wordt niet nadelig beïnvloed. Luchtvervuiling en schadelijke CO2-uitstoot spelen bij groene energie geen (belastende) rol en zo blijft het klimaat beter beschermd. Door minder schadelijke stoffen te produceren kies je met groene energie voor een betere toekomst. En dit draagt bij aan de klimaatdoelen die we hebben gesteld!

Je draagt bij aan een groen netwerk

Zodra je zelf kiest voor een groene energieleverancier, heb je thuis geen toegang meer tot andere elektriciteit of gas. Hiermee draag je bij aan de productie van duurzame energie! Door groene stroom te kopen, investeer je als het ware in de uitbreiding van het groene netwerk. De producenten die duurzame energie opwekken (jij dus) ontvangen daarvoor een groencertificaat van de overheid. De energieleverancier koopt deze certificaten dan weer van de producent, waardoor jij bijdraagt aan de normalisering van groene energie in Nederland. Bovendien zorgt het certificaat er ook voor dat je precies weet hoe groen jouw energie is en waar het vandaan komt, met een GvO (garantie van oorsprong).

Lees ook:  Hoe je 'groener' met je smartphone omgaat

Groen van Nederlandse bodem

Het is daarbij wel belangrijk om erop te letten dat je groene stroom uit Nederland zelf kiest. Meer vraag naar dergelijke stroom betekent niet direct dat er ook meer duurzame energie in Nederland wordt opgewekt. Maar als je kiest voor wind- of zonne-energie van Nederlandse bodem, bevorder je de bouw van nieuwe windmolens en zonnecentrales! Kijk naar het beleid van een energiebedrijf om te checken welk aandeel van hun stroom echt groen is. Kies dus voor een groen stroomproduct dat in Nederland is opgewekt zodat de GvO’s schaarser worden en de kans op nieuwe investeringen in duurzame energie groter.

Foto header via iStock, credits: fokkebok

0 comments on “Hoe je met een groene energieleverancier bijdraagt aan een beter milieu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *